Ето кой е най-важният фактор, когато си избираме куче

човек и куче Снимка: iStock

И ма много фактори, на които трябва да обърнете внимание, ако сте взели решението да присъедините куче към семейството си. Разнообразието от породи и наличието на различни приюти за бездомни животни може да направи изборът ви още по-комплициран. За това и ние идваме на помощ – за да ви улесним! Защото в действителност има един основен и най-важен фактор, който трябва да вземете предвид при избора на домашен любимец. Поне такова е мнението на известния дресьор на кучета и YouTube звезда Зак Джордж, цитиран от Reader's Digest. А той е съвсем прост –енергийното му ниво.

куче човекСнимка: iStock

Определянето на енергийното ниво на едно куче е най-лесният начин да категоризирате дали то ще бъде подходящ член на семейството ви или не. Разбира се, има и други неща, над които да се замислите, сред които размер, кутре срещу възрастно четириного, чистокръвно или животно от смесена порода. Със сигурност обаче енергията е най-важна. 

И така, как да изберете домашен любимец въз основа на енергийното му ниво? Ще очертаем различните възможности, за да можете да прецените къде сред тях стои вашият бъдещ космат другар. Но бързаме да направим едно уточнение – имайте предвид, че при първата ви среща енергията на много кучета вероятно ще бъде много висока поради вълнението. За това е важно да обсъдите подробности за животното с развъдчика или служителите в приюта за животни. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Първо ниво: Нискоенергийни кучета

Тъй като тук класираме кучета, които обичат да си дремват през повечето време, те са чудесни спътници за сравнително неактивни хора. При тях са достатъчни няколко кратки ежедневни разходки, за да са щастливи и да се сгушат с удоволствие до вас през останалата част от деня си. 

Нискоенергийните кучета обикновено не са мотивирани да учат сложни трикове и задачи, нито е вероятно да изпъкнат със спортни качества. Въпреки това те компенсират с добро поведение и няма да се налага да полагате толкова много усилия, за да ги обучите, спрямо времето, което тези дейности ще отнемат при четириноги с по-висока енергия. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата, които не се отличават с високи енергийни нива ще помахат дружелюбно с опашка, когато се приближите към вас, но обикновено не са от типа, който скача или се радва твърде ентусиазирано. Рядко участват в продължителни игри и като цяло се отличават с по-спокоен, кротък нрав.

  • Второ ниво: Кучета със средна енергия

Тези кучета са спокойни през повечето време, но понякога имат изблици на енергия. Те са чудесен избор за хора, които имат желание да отделят време за обучение, тъй като са добри в почти всичко, макар и да не са перфектни. 

Ако търсите домашен любимец, с който да тичате и да си играете в парка, но не държите на демонстрации на изключителен физически талант, тогава този тип четириноги е най-добрият избор за вас. 

кучеСнимка: iStock

Когато за първи път срещнете необучено куче от второ ниво, вероятно то ще бъде ентусиазирано от срещата ви. Този тип четириноги обикновено обичат да общуват и да участват в непринудени, продължителни игри на преследване и гонене с други себеподобни. Може да имат периоди на лай и препускане из къщата, но се успокояват сравнително естествено след пет до 10 минути без да не необходимо да ги насърчавате.

  • Трето ниво: Високоенергийни кучета

Без редовни упражнения, кучетата с висока енергия няма да се чувстват никак добре. Тези четириноги могат да са в движение цял ден (а понякога – и нощ). Най-общо казано – те са подходящи за хора, които водят динамичен начин на живот и са готови да инвестират време в обучението им. Ще бъдете шокирани от нещата, които някои кучета от трето ниво могат да научат!

Въпреки това е необходимо да посветите много време, за да се уверите, че домашният ви любимец получава достатъчно умствени и физически упражнения. Ако не го направите, цялата задържана енергия може да доведе до прояви на разрушително поведение, а обучението – от удоволствие, ще се превърне в истинско предизвикателство. 

куче човекСнимка: iStock

Високоенергийните кучета обикновено са най-подходящи за хора, които имат време и мотивация да се ангажират със сериозното им обучение. Ще ги познаете по това, че са искрено екзалтирани и ентусиазирани още при първата си среща с вас, носят ви любимата си топка или играчка, насърчават ви за дърпане на въже или просто подскачат щастливо около вас. 

Тези кучета обикновено имат опашка, която маха със сто мили в час! И изглежда сякаш никога не се уморяват, винаги готови да се ангажират с вас, стига да го желаете! 

Отделете време, за да обмислите добре дали куче от трето ниво е подходящо за вас, тъй като тези домашни любимци обикновено изискват най-много време от всички изброени по-горе, припомнят от Reader's Digest.

 

 

Виж още