Ето защо играта на донасяне е толкова любима на кучетата!

куче игра Снимка: iStock

И грата на донасяне е вечната дейност, на която всяко куче се радва! Това просто, но крайно увлекателно занимание включва хвърляне на предмет – най-често топка или фризби, който животното да гони и върне. Знаете ли обаче, че всъщност това е дълбоко вкоренено поведение, което се докосва до инстинктите и желанията на кучето ви?

куче играСнимка: iStock

Много собственици на четириноги са се замисляли защо косматите им другари са толкова пленени от тази игра? И с такова нетърпение носят отново и отново топката си в очакване на следващото хвърляне! Ако и вие сте от тях, предлагаме ви заедно да научим отговора на този въпрос! А той е изненадващо многостранен, включващ аспекти от еволюционната история на домашните ни любимци, психологическите нужди и физическите ползи, които играта им предоставя. 

  • Докосване до хищническите инстинкти

Играта на донасяне наподобява хищническата последователност на преследване, хващане и извличане, вродена за всички кучета. Тя е основна част от естественото ловно поведение на четириногите, закодирано у тях и запазило се през хиляди години еволюция. 

Dogsandcats.bg

куче играСнимка: iStock

Когато едно куче гони хвърлена му топка или играчка, то участва в симулиран лов, използвайки своите дълбоко вкоренени хищнически инстинкти. Актът на преследване и улавяне на обекта задоволява инстинктивния му стремеж, осигурявайки му в последствие чувство на удовлетворение и удоволствие. Донасянето предоставя безопасен и контролиран изход на тези поведения, позволявайки на косматия ви другар да се отдаде на естествените си наклонности по начин, който е едновременно социално приемлив и възнаграждаващ.

  • Умствена стимулация и решаване на проблеми

Играта на донасяне не е просто физическа активност - тя предлага и ценна умствена стимулация за кучетата ни. Процесът на проследяване на траекторията на движение на обекта, намиране на най-бързия маршрут за достигане до него и след това – изработване на план как да го достигне, за да бъде върнат на стопанина – всичко това раздвижва ума на косматия ви другар. От него се иска да вземе решение как да разреши дадения проблем, при това - бързо! 

куче играСнимка: iStock

Тази умствена ангажираност е от решаващо значение за когнитивното развитие на домашния ви любимец и може да помогне за предотвратяване на скуката и свързаните с нея поведенчески проблеми. Играта на донасяне насърчава четириногите да използват не само тялото, но и ума си. Това им осигурява цялостна тренировка, която задоволява както физическите, така и умствените им нужди. 

  • Изграждане на силна връзка със собственика

Играта на хвърляне и донасяне, която изисква участие както на кучето, така и на собственика, е отлична дейност за укрепване на връзката човек-животно. Положителното подсилване, което четириногите получават от собствениците си, когато върнат предмета, може значително да засили чувствата на привързаност и обич. Тази, наситена с щастливи емоции обратна връзка, при която кучето се хвали, че е взело играчката, не само прави играта по-приятна за него, но и засилва желанието му да угоди на стопанина си. 

куче играСнимка: iStock

Споделената радост и взаимната ангажираност по време на играта на донасяне само допринасят за по-дълбока, по-смислена връзка между домашния любимец и неговия човек.

  • Физически упражнения и ползи за здравето

Донасянето е дейност, която включва значителна физическа активност, която е от съществено значение за поддържане на здравето и благополучието на кучето. Бягането, свързано с преследването на обекта е чудесен начин за изгаряне на излишната енергия, което може да бъде особено полезно (и нужно!) при високоенергийните породи. 

куче играСнимка: iStock

Това допълнително упражнения помага за поддържане на добрата физическа форма на животното, намалявайки риска от затлъстяване и свързаните с това здравословни проблеми. Нещо повече, повтарящият се характер на донасянето гарантира, че кучето ще получи последователни упражнения и натоварване, които подобряват неговото сърдечно-съдово здраве и повишават мускулния тонус.  

Физическите ползи от играта на донасяне надхвърлят незабавното удоволствие, допринасяйки за по-дълъг и по-здравословен живот на вашия питомец.

В заключение, разбирането защо кучетата ни обичат да тичат и носят топка (или друг предмет), разкрива сложното взаимодействие на инстинктивно поведение, умствена стимулация, социална връзка и физическо здраве. Тази проста игра капсулира много елементи, които са от решаващо значение за щастието и благополучието на четириногия ви другар. Което я превръща в особено обичано и универсално занимание!

куче играСнимка: iStock

Вижте още:

Какъв стил на игра има вашето куче

8 забавни активности, чрез които и тренираме кучето си

Виж още