Езикът на тялото на кучето: Оголване на зъбите

куче с оголени зъби Снимка: iStock

В ероятно сте виждали кучето си да оголва зъби в един или друг момент. Ако сте свикнали да възприемате този жест от страна на домашния си любимец като предупреждение тип „стой на страна“, вероятно сте прави! Но какво всъщност означава, когато едно четириного оголи зъбите си? И дали това поведение няма различно тълкувание, възможно ли е вместо заплашителен жест да се касае за демонстрация на покорство? 

Когато едно куче оголи зъбите си, то използва езика на тялото, за да общува. Важно е да отделите време, за да опознаете косматия си другар, само така ще можете да разберете какво се опитва да каже питомецът ви. 

Как изглежда едно куче, което оголва зъбите си?

При оголването на зъбите кучето извива устните си назад. Това рефлексивно действие обикновено възниква в отговор на определени ситуации. 

Dogsandcats.bg

куче ръмжиСнимка: iStock

Какво съобщение ни предава кучето чрез оголването на зъбите си

В повечето случаи, когато кучето оголи зъбите си, то ви изпраща ясно послание да се отдръпнете. Мислете за този жест на животното като за предупреждение, което не бива да пренебрегвате. Представете си, че кучето ви казва „Ще използвам тези зъби, ако не спреш!“. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Често това поведение може да е предвестник на по-сериозна агресия. Този тип език на тялото на четириногото често е придружен от вокализация, като ръмжене.  Ако оголването на зъбите и ръмженето са съчетани с други признаци на агресивно поведение, като изправени уши, твърда поза на тялото и високо вдигната опашка, която се движи бързо-напред назад, то бъдете готови, че поведението може да прогресира и да се стигне дори до ухапване. 

Домашните любимци проявяват агресия по редица причини, най-честите от които са страх, чувство на преумора, болка, свръхстимулация, опазване на ресурсите и териториалност. Помнете, че независимо от причината, караща дадено куче да стане нападателно, оголените зъби обикновено са знак, че то е избутано извън зоната си на комфорт. Ако видите такъв език на тялото на четириногото – най-добре е да го оставите на мира. Избягвайте контакт с очите и внимателно се отдръпнете назад, давайки на животното пространството, от което ви заявява, че има нужда. 

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

Има и случаи, когато кучето оголва зъбите си без никакви агресивни тенденции за това. Тогава говорим за покорна усмивка. Обикновено тя е придружена от незаплашителен език на тялото като облизване на устни, извърнат поглед, отпусната поза на тялото и уши, разположени по-плоско на главата. 

Покорната усмивка е вид жест на успокоение, предназначен да внесе спокойствие и комфорт в дадена ситуация. При някои домашни любимци обаче, тя може да показва стрес и безпокойство, така че е важно винаги да обръщате внимание на контекста, в който животното демонстрира дадено поведение.

По принцип покорните усмивки не са много чести, но за някои четириноги те са нещо съвсем нормално. Въпреки това, ако вашето куче се усмихва, защото е стресирано или уплашено, то в крайна сметка може да се почувства достатъчно застрашено, за да стане агресивно в защита. 

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

Как да реагираме, когато кучето ни оголи зъби

Ако вашият домашен любимец оголва зъбите си спрямо вас или друг човек в близост, погледнете цялостния език на тялото му. В случай, че не сте сигурни за причината или ви изглежда, че зъбите на питомеца ви са оголени по агресивен начин, не губете време и внимателно отстранете животното от ситуацията. Можете да направите консултация с ветеринарния си лекар, за да изключите възможни медицински причини, а след това – и с професионален дресьор, който да ви начертае в каква посока да работите за отстраняването на проблема. Важно е да действате бързо, преди кучето ви да е ухапало някого.

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

От друга страна, ако се чувствате абсолютно сигурни, че домашният ви любимец просто се усмихва, а езикът на тялото му изглежда покорен, вероятно не е нужно да се тревожите. Важно е обаче да продължите да наблюдавате четириногото, за да сте готови да реагирате, ако прецените, че то се чувства неудобно или нервно в дадена ситуация.

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

Вижте още: 

3 ранни признаци на агресия при кучетата

5 реакции на кучетата, когато се чувстват неспокойни

Виж още