5 реакции на кучетата, когато се чувстват неспокойни

куче Снимка: iStock

М акар да не могат да се изразяват с думи, кучетата имат много специфичен начин да предават чувствата и емоциите си. За съжаление, голяма част от стопаните на четириноги невинаги разбират какво е значението на дадено действие или поведение на домашния им любимец. Когато животното замръзне или откаже да се движи по време на разходка, това може да е знак, че нещо го смущава или тревожи, например. 

Вижте още: Защо кучето спира рязко по време на разходка

Домашните ни любимци, точно като нас, преживяват моменти, когато се чувстват неспокойни, а вродените им инстинкти ги предупреждават за възможна опасност. Винаги е добра идея да се вслушвате в предупрежденията и да се вглеждате дори в наглед фините промени в държанието на питомеца си, защото това ще ви помогне да реагирате адекватно и своевременно. Независимо дали ще се наложи да защитите собствената си физическа безопасност, тази на самото куче или на всички наоколо. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме пет специфични реакции при четириногите, които индикират, че се чувстват неспокойни и се налага вашата намеса, за да ги успокоите.

 • Страх

Когато разхождате кучето си и то внезапно спре, а позата на тялото му сякаш замръзва, обикновено има причина за това поведение. Косматите ни приятели понякога застиват, защото внезапно изпитват чувство на страх. Този тип безпокойство сигнализира, че животното усеща някакъв вид опасност в околната среда. За това – вместо да го дърпате за повода, подканяйки ги да се раздвижи, огледайте се наоколо. Може би в района има нещо, което би могло да предизвиква реакция на стрес.

кучеСнимка: iStock

 • Битка

Ако кучето ви заеме статична поза, а наблизо има друг домашен любимец, това може да означава, че се подготвя за битка. Вашата реакция в подобна ситуация е изключително важна, за това е необходимо да запазите максимално хладнокръвие. Най-добрият вариант е да се отдалечите от основния дразнител и източник на проблема – поемете по друг път или пресечете улицата, за да се измъкнете далеч от всички потенциални спаринг партньори по време на разходката си.

кучетаСнимка: iStock

 • Теглене на повода

Когато едно куче стане неспокойно, то може да реагира с вродения си инстинкт да потегли в избрана от него посока. Въпреки че това, безспорно, е за предпочитане пред бой, бъдете нащрек, защото силното и внезапно теглене на повода може да ви изненада и да загубите равновесие. 

 • Замръзване

Класическата поза на замръзване, която често предшества изброените до тук реакции, най-често сигнализира, че животното е уплашено, интересува от нещо, което е чуло или помирисало наоколо или анализира дадена ситуация. Някои кучета замръзват, когато намерят нещо на земята, на което искат да обърнат допълнително внимание или да проучат. 

кучеСнимка: iStock

 • Дезориентация

Ако домашният ви любимец започне да се държи неориентирано и сякаш не осъзнава къде се намира, то може би се касае за поведение на изместване. Това е естествен отговор за облекчаване на стреса при някои четириноги. Също е индикация, че животното е неспокойно – особено ако не намирате основателна причина за поведението, което показва.

Как да разберем кога кучето ни се чувства неспокойно?

Научихме, че има няколко различни реакции и причини, поради които кучето може да замръзне в една поза. И дори, когато се държи леко дезориентирано, това може да е реакция на стрес, а не акт на вълнение. Но как да уловим разликите в поведението на питомеца си? Защото има четириноги, които замръзват без действително да са уплашени.

Най-добрият начин да разберете дали домашният ви любимец се чувства неспокоен е, да се научите да четете негласния език на тялото му. Като отговорен собственик следва да сте наясно с потенциалните значения на действията на животното, както и какво да търсите, за да дешифрирате поведението му в даден момент. 

А ето и някои сигурни индикации, че кучето се чувства стресирано, уплашено или изпитва дискомфорт.

 • Уши – плътно назад и треперене

Ако ушите на животното са прилепени плътно назад по главата, това е знак, че се чувства неспокойно. Обикновено това е съчетано с треперене и/или замръзнала поза на тялото.

кучеСнимка: iStock

 • Оголване на венците

Когато домашният ви любимец е свил ушите си назад, извил устни нагоре и оголил част от зъбите и венците си, това е сигурно предупреждение. Краен момент, който сигнализира, че животното всеки момент да премине в режим на битка или нападение. Обикновено това е отговор на страх или някакъв друг вид заплаха. 

кучеСнимка: iStock

 • Силен лай

Лаенето при кучетата се случва по различни причини. Някои четириноги джафкат, когато са щастливи да видят някого, други – за да предупредят стопанина си за потенциален натрапник или друг вид заплаха. А трети лаят просто от страх, гняв или игривост.

Ако лаят на домашния ви любимец е силен и продължителен, следете за други признаци на дистрес, за да разберете по-добре причината за появата му. 

кучеСнимка: iStock

 • Опашката между краката

Куче, което държи опашката си плътно между задните крака, го прави, защото се чувства уязвимо или уплашено. Това е издайнически признак за отрицателни емоции при четириногите. 

 • Сковано тяло

Вдървената, скована поза на тялото при животните показва изключителен дискомфорт и възможна агресия. Обикновено тази реакция предшества нападение, знак за повишена готовност, че е готово да предприеме защитни действия. 

 • Избягване на зрителен контакт

Кучета, които избягват контакт с очите, показват признак на тревожност. Четириноги, които са разтревожени, са склонни да отвръщат поглед настрани. Това е често срещано и в случаите, когато животното се срамува, след като е направило нещо, което знае, че не бива. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – ако вземете под внимание поведението на кучето си, ще можете да разберете и какво ви казва езикът на тялото му. Има пет основни реакции при кучетата, които показват, че се чувстват неспокойни. Важно е да знаете, че за всяко нещо, което едно куче предприема, си има причина. За това е от значение доколко добре познаваме домашните си любимци – за да знаем кога трябва да ги утешим или защитим.

 

Вижте още: 

8 мита за кучешката агресия, които всички сме чували

 

Виж още