Грижа за козината на вашето Ши Тцу

Ши Тцу Снимка: iStock

Ш и Тцу е порода, произхождаща от Азия (смята, че са донесени в Китай от Тибет). Те се отличават с малко тяло, брахицефална муцунка и, може би най-забележимата им характеристика – красивата им, дълга козина. 

Популярни домашни любимци по цял свят, въпреки дребните си размери, тези мъници възприемат ролята си на пазачи много сериозно. Привързани и лоялни, представителите на породата могат да бъдат и упорити, ако не получат подходящо обучение и социализация рано. Грижите за външния вид на Ши Тцу са специфични, за това – нека им хвърлим един по-задълбочен поглед. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Колко често е добре да къпете вашето Ши Тцу

Поради дългата им козина, къпането на тези четириноги е основен елемент от грижата за тях. Честите бани не само поддържат кожухчето им чисто, но помагат да се избегнат възли и заплитания. Както при всички кучета, колко често ще къпете вашето Ши Тцу зависи от неговата активност. Ако животното напуска дома ви често и има достъп до двора ви, то ще се нуждае по-често от баня в сравнение с кученце, което излиза навън само, за да се разходи по тротоара или близката градска градинка. 

Dogsandcats.bg

Като ориентировъчно общо правило, добре е да къпете домашния си любимец между 1 до 2 пъти месечно. Използвайтв топла вода, специален шампоан и балсам. Никога не прилагайте човешка козметика върху куче, без значение колко скъпа, натурална или безвредна е тя според вас. Докато е още кутре, най-добре е да използвате хипоалергенни продукти за къпане без сълзи. 

Къпане на кученце Ши Тцу за първи път

В идеалния случай, добре е да проучите вашето Ши Тцу да свикне с къпането още от най-ранна възраст. Въоръжете се с търпение, използвайте положително подсилване и се опитайте да създадете приятни асоциации у животинчето, свързвайки банята с място, където то може да се отпусне. Бъдете позитивни, запасете се с играчки, лакомства и не пестете насърчителните думи, както и похвалите. Препоръчително е да не къпете кученцето до 10 дни преди и след ваксиниране.

Ши ТцуСнимка: iStock

Изсушаване на козината на Ши Тцу след баня

След всяко къпане е необходимо да изсушите старателно козината на вашето Ши Тцу. Без да я намачквате, притиснете кърпа върху тялото му, докато нежно попиете излишната влага. След това можете да използвате сешоар и гребен, за да изсушите останалата част от козината. Ако нямате гребен, използвайте пръстите си, за да избегнете заплитане. 

Много кучета се страхуват от сешоара, така че бъдете търпеливи, докато домашният ви любимец свикне с него. Най-добре е първо да го оставите да ви наблюдава, да подуши уреда, докато е изключен. След като се почувства удобно със сешоара, включете го бавно, на ниска температура и изсушете козината на животното. 

ши тцуСнимка: iStock

Разресване на козината на Ши Тцу

Една от основните грижи, свързани с външния вид на кученцата от породата Ши Тцу, е именно разресването на козината им. Това е процедура, която трябва да правите не само след къпане, а като цяло – няколко пъти седмично. Още по-добре – всеки ден или през ден, макар че знаем, че това отнема време. 

Редовното разресване не само ще запази красивата козина на домашния ви любимец мека, добре поддържана и без заплитания, но и ще премахне мъртвите косъмчета. Което, от своя страна, помага за по-добра хигиена в дома ви, тъй като след животното няма да остава толкова много козина. Освен това, така ще следите за наличие на паразити като бълхи и кърлежи.

За най-добър ефект ви препоръчваме да си закупите четка тип гребло за дългокосмести кучета. Това ще ви помогне да избегнете и при нужда – да премахнете по-лесно възлите и заплитанията. Внимавайте с по-твърдите топчета козина (понякога се образуват), както и ако заплитането е много близо до козината, най-добре е да го изрежете с ножичка. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Добре е да приучите питомеца си от малък с редовното разресване, за да се чувства удобно от процедурата. Най-добри резултати ще получите, ако навлажните леко козината на животното. Не пропускайте и корема, краката, муцуната и ушите.

Що се отнася до избраната прическа, то тя зависи от вида на подстригването на вашето Ши Тцу. Много хора избират да сложат ластик за коса, за да съберат по-дългите кичури на главата на животното. Ако се спрете на този стил, то съветваме ви да не затягате лентата прекалено силно, за да избегнете дискомфорт и болка.

Ши ТцуСнимка: iStock

Подстригване и груминг на Ши Тцу

Освне редовни бани и често разресване, поддържането на козината на кученцата Ши Тцу включва и подстригване. Добре е да се спрете на подходяща за нуждите и начина на живот на четириногото прическа. Какво имаме предвид? Ако, например, домашният ви любимец прекарва много време в игри навън или ако живеете на място с по-топъл климат, по-късата фризура е за предпочитане. От друга страна, ако животното е по-скоро апартаментен обитател и имате достатъчно време, което да посветите в грижи за външния му вид, можете да оставите козината по-дълга и ефектна. 

Ши ТцуСнимка: iStock

За целта голяма част от собствениците на Ши Тцу водят питомците си на професионален грумър. Специалистът ще осигури най-добрата грижа относно оформянето на козината на животното. Вкъщи можете да се погрижите сами за подкъсяване на космите на краката, за да не се влачат по земята, както и за тези кичури, които попадат в очите на кучето.

Освен за козината, която безспорно е сред основните грижи при Ши Тцу, не забравяйте да се погрижите и за другите нужди на своя питомец. Това включва подрязване на ноктите, почистване на ушите и очите. Всичко това ще ви помогне да следите под-добре хигиената на домашния си любимец. 

 

Виж още