Харесва ли им на кучетата да ги обличаме

куче Снимка: iStock

В ъпреки че може да е изкушаващо да сложите костюм или дрешка на домашния си любимец, замисляли ли сте се някога дали това действително му допада? 

Обличането при някои кучета може да доведе до дискомфорт, стрес и дори до наранявания. За това – предлагаме ви някои съвети, които да знаете, преди да започнете да мислите за облеклото на косматия си другар.

Казусът „костюм за куче“ за Хелоуин

Има разлика между обличането на домашен любимец с цел да му се създаде комфорт (през зимата или ако навън вали пороен дъжд) и обличането на животното с модни цели. По езика на тялото на кучетата можете да видите, че те сякаш доста добре долавят това. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че вие може би намирате, че е очарователно да облечете домашния си любимец в костюм за Хелоуин, четириногият ви приятел може да не е на това мнение. Една от главните причини, за това много кучета да се дърпат щом се опитвате да ги „маскирате“ за празника, е че животните не са имали време да свикнат с дрехата и да изградят положителни асоциации с носенето й. 

Изкушаващо е просто да сложите костюм на косматия си другар, но в повечето случаи това ще накара животното да се чувства неудобно, дискомфортно и дори – уплашено. За това – помислете пак до колко искате да предизвикате негативни емоции у домашния си любимец с такава цел.

Какво ще кажете за пуловер или яке при лошо време?

Всяко куче има свой характер и индивидуалност. А оттам – и различни нужди. Например, домашни любимци с къса козина или такива, при които тя е много тънка, се налага излизането навън през по-хладните месеци да се случва само с палто. Целта – генериране на допълнителна топлина. 

Вижте още: Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

През зимата е добре да помислите и за грижата за краката на четириногия си приятел. Може да са му необходими ботуши, за да предпазите възглавничките на лапите от леда и солта, която е нахвърляна отгоре против подхлъзване. И двете могат да причинят болка на косматия ви спътник.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

Как се чувства кучето ми, когато е облечено?

Ако домашният ви любимец прави всички обичайни за него неща по време на разходка, които са част от рутината му и без дрешка, докато е облечен, значи той е толерантен към това, което носи. 

За това

трябва да внимавате в избора на дреха. Помнете - целта е животното да се чувства удобно – да може да тича, играе, скача, да се търкаля - да прави всички нормални за него дейности с лекота. 

И обратно – признаци като драскане, опити да свали или да се измуши от дрехата сочат, че е по-добре да я свалите. В допълнение – някои четириноги показват, че не се чувстват добре облечени чрез позата на тялото си – те просто замръзват щом нахлузите якето и сякаш не знаят какво се иска от тях. Това е сигурен знак, че животното не му се нрави да е облечено. 

кучеСнимка: iStock

Какво да търсите в дрехите за домашни любимци

Експертите подчертават важността на това да наблюдавате държанието и реакциите на домашния си любимец, докато той е облечен. Особено ако това е ново преживяване за него.

Когато обличате кучето си, важно е да се уверите, че дрехата не ограничава движенията, зрението или способността му да диша и лае.Неподходящите облекла могат да причинят дискомфорт на животното и да доведат до наранявания. 

Уверете се, че якето, което сте избрали за любимеца си, има място за закрепяне на каишката или отвор, през който да минава повода. То трябва да бъде лесно за обличане и събличане, без да стряска или наранява кучето. 

кучеСнимка: iStock

Костюмите и дрехите за домашни любимци могат да бъдат забавни за хората, но е важно да поставяте на първо място интереса на домашния си любимец пред собственото си забавление. 

Виж още