Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали вали дъжд или сняг, дали е кално или влажно, домашният ви любимец има нужда своето време навън. Разходките са сред основните отговорности на всеки стопанин на четириного, а достатъчната ежедневна активност и упражнения са предпоставка не само за доброто физическо, но и за психическото здраве на косматия ви приятел. 

Грижата за лапите на кучето е особено важна през по-хладните есенно-зимни месеци. За това ви предлагаме няколко важни и изпитани съвета, свързани с правилното им, редовно почистване след разходка. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Обувки за кучета

Един от най-лесните начини да защитите лапите на вашето куче от атмосферните влияния е като инвестирате в чифт качествени обувки. Може да е необходимо време и търпение от ваша страна, за да привикнете домашния си любимец да ги носи, но с подходящия позитивен подход и необходимото количество награди, четириногото ще се адаптира отлично. 

Dogsandcats.bg
  • Кучешки кърпички

Кърпичките за почистване на кучешки лапи (можете да ги откриете в близкия зоомагазин), както и всякакъв вид кърпички, обозначени като безопасни за домашни любимци (най-подходящи са тези за бебета, без алкохол), са верни помощници на стопаните при мокро и кално време навън. Те са полезни и през зимния сезон, когато по улиците има нахвърлян пясък, сол или други химикали, които могат да се полепят по възглавничките на лапите на домашния ви любимец. 

  • Къпане

Нищо не може да почисти лапите на вашето куче толкова добре, колкото душа в банята. Не е необходимо да къпете цялото животно, а само старателно да измиете краката, за да отстраните замърсяванията или вредните вещества, които да се полепили по възглавничките. Не забравяйте да изсушите лапите добре, преди да пуснете кучето извън банята. 

кучешки лапиСнимка: iStock

  • Проверявайте между пръстите

В повечето случаи гледаме да изплакнем и подсушим лапите на домашния си любимец бързо, за да можем да преминем към следващото нещо в графика си. Трябва обаче да имате предвид, че между пръстите на кучето могат лесно да се натрупат пясък, сол или мръсотия. Освен дразнене, това може да доведе и до инфекции. За това – когато миете лапите на животното, винаги внимателно разделяйте пръстите и почиствайте между тях. Не забравяйте задължително да подсушите добре.

  • Определете кърпа за почистване на кучето си

Вместо всеки път да се чудите с какво да почистите лапите на домашния си любимец, добър вариант, който ще ви спести време, е да пригодите кърпа специално за него. Най-добре е тя да е абсорбираща и от микрофибърна материя (за да се пере и съхне лесно).

  • Винаги чистете и снега от лапите

Снегът бързо се превръща в лед, а попаднал между възглавничките на лапите на кучето ви, увеличава риска от развитие на инфекции и възпаления. За това – винаги премахвайте снега от краката на животното. 

кучешки лапиСнимка: iStock

  • Проверявайте за рани 

Почистването на лапите на вашето куче е чудесна възможност да проверите състоянието им за порязвания и ожулвания. Следете дали са сухи и напукани – нещо, което се получава както от сухия въздух във вашия дом, така и от ледения полъх през зимата навън. Опитайте и с успокояващ балсам за лапи и възглавнички, за да ги овлажните – ако прецените, че се налага.

 

Вижте още:

Да се погрижим за кучето си през зимата

Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

 

Виж още