Харесва ли им на кучетата да носят нашийници

куче Снимка: iStock

Н ашийниците за кучетата ни са нещо необходимо. Те съдържат идентификационна информация за вашия домашен любимец и вие имате нужда от тях, когато извеждате питомеца си на разходка, разбира се. А като бонус – каишката е полезна, защото позволява да чуем къде точно се намира четириногият ни приятел. 

кучеСнимка: iStock

Макар да сме свикнали, че нашийника е основен аксесоар за домашния ни любимец обаче, няма как да не се запитаме дали на кучето ни действително му е приятно да го носи. Или не чак толкова, колкото на нас ни изглежда. Разбира се, ние искаме само най-доброто що се отнася до безопасността на питомеца си, но същевременно искаме и той да се чувства удобно, нали?

Има правилни и грешни начини кучетата да носят нашийниците си и именно поставянето на каишката от страна на стопанина по неправилния начин, може да накара животното да я намрази.

Dogsandcats.bg

Нека видим защо това е така и как да избегнем появата на подобни негативни емоции у четириногия ни спътник.

кучеСнимка: iStock

Обичат ли кучетата да носят нашийниците си?

Няма категорични доказателства в подкрепа на тезата, че кучетата обичат да носят нашийниците си. Но за сметка на това, има някои явни признаци, че това може да не им допада. Например, ако четириногият ви другар бяга от вас, когато се опитвате да му го сложите или се опитва да свали нашийника си. 

Важно е да отбележим, че повечето кучета обичат звука на каишката и повода си, защото ги свързват с положително преживяване – предстои разходка навън! За това и всяка реакция, която показва недотам позитивно отношение към нашийника може да се тълкува като проблем, който най-често налага промяна в начина, по който слагате въпросния нашийник. А често – и самият той може да е неподходящ за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Как да разберете дали сте избрали подходящ нашийник за кучето си

Носенето на нашийник е важно, но от не по-малко значение е той да приляга правилно на домашния ви любимец. Има някои опасни видове като ударни нашийници, модели със зъбци или задушаващи, които могат да повредят кожата около врата на животното, да му причинят наранявания и да доведат до психически проблеми, свързани с агресия и безпокойство. 

Ако не сте сигурни в избора, най-добре е да заложите на обикновен нашийник, изработен от материал като кожа, найлон или неопрен. След първите няколко носения – проверете как реагира кожата на животното – ако има наличие на обрив, може да се касае за алергия към материала. Ако това се случи – консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет.

кучеСнимка: iStock

Важно е нашийникът да е достатъчно стегнат, за да не се смъква, но не и чак толкова, че да създава неудобство на домашния ви любимец или да ограничава движенията му. Най-лесният тест е следният – трябва да можете да пъхнете два пръста между нашийника и врата на кучето си.

Трябва ли да сваляме нашийника на кучето си вкъщи?

Може би сте си задавали въпроса дали е необходимо кучето ви да стои с нашийника си през цялото време, докато е вкъщи? Е, макар това решение да е по-скоро лична преценка, едва ли има нужда животното да го носи през нощта, например. Ако искате да намалите количеството на шум в дома си, също може би е по-разумно да го свалите от врата на животното. 

кучеСнимка: iStock

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето ни

Много собственици на кучета предпочитат да разхождат питомците си с нагръдник, вместо с нашийник. Този избор е правилен в случаите, когато четириногото се дърпа много или е склонно да се „дави“ докато ходи, упражнявайки натиск върху нашийника си. 

Нагръдникът е по-добрият избор и ако имате по-голямо, енергично куче, тъй като той ви дава много повече контрол над поведението на животното навън. Освен това, много кучета научават как да се измъкват от нашийника си по време на разходка, което може да бъде изключително опасно. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Въпросът дали радостта на кучето ни, когато хванем нашийника му в ръка преди разходка, е искрена или по-скоро касае предстоящото събитие (излизането навън) няма как да не ни вълнува. Ако и вие сте си го задавали, то ще се зарадвате да научите, че поне на теория домашните ни любимци би трябвало да харесват нашийниците си – стига те да са им удобни и да не им пречат. За да го постигнете, уверете се, че сте избрали правилния модел, отговарящ на индивидуалните нужди на кучето ви, той не е прекалено стегнат или хлабав, както и, че не дразни кожата на питомеца ви. 

 

Вижте още: За какво да внимавате ако използвате прибираща се каишка за кучета

Виж още