За какво да внимавате ако използвате прибираща се каишка за кучета

куче Снимка: iStock

Д а бъдем отговорни собственици на домашни любимци включва много неща. От избор на правилна, добре балансирана диета, до осигуряването на редовни ветеринарни грижи, достатъчно упражнения, тренировки, физическа и емоционална активност на четириногите ни приятели. И ние правим всичко това, защото ги обичаме толкова много!

За това, нещо толкова просто като избора на каишка за косматия ни другар, би трябвало да е най-малкото притеснение … нали? Оказва се, не и ако става въпрос за прибиращ се модел.

Предпочитана от много собственици на кучета за разходки в градска среда, прибиращата се каишка може да е по-опасна, отколкото ни изглежда на пръв поглед. Тя не само предлага по-малък контрол по време на движение, но често е пряка причина за сериозни инциденти и наранявания и при хора, и при домашните им любимци. 

Dogsandcats.bg

Прибиращите се каишки за кучета обикновено имат тънък шнур, който се простира приблизително на 4 до 8 метра от голяма пластмасова дръжка. Дръжката разполага с бутон, който отпуска, заключва и прибира кабела, така че стопаните на кучета да могат да регулират колко свобода да дадат на любимците си във всеки един момент. 

Макар че звучи страхотно на теория, прибиращата се каишка често се чупи. Цялото устройство зависи от механизма на прибиране, а той може да залепне или да се повреди изцяло, ако нещо попадне в отвора, където се прибира въжето, например. 

Цялостната ненадеждност, съчетана с опасните ситуации, които ще ви изброим по-долу, ще ви накарат да изхвърлите или приберете в някой шкаф прибиращата се каишка на домашния си любимец още днес.

5 причини защо прибиращата се каишка може би не е най-добрия избор за кучето ви и за какво да внимавате, когато я използвате

  • Дръжката е обемиста и се държи трудно

Традиционните каишки за кучета имат повод от плат или кожа с достатъчно малък процеп на края, за да могат стопаните – независимо дали са деца или възрастни, да ги държат удобно по време на разходка. 

Дръжките на прибиращите се каишки, от друга страна, най-често са изработени от дебела, твърда пластмаса, което ги прави трудни за хващане. Ако домашният ви любимец внезапно види катерица в парка или реши да я подгони, въпросната дръжка за секунди може да излети от ръката ви. Това излага кучето ви на риск да бъде ударено от нея. 

кучеСнимка: iStock

  • Когато прибиращите се каишки се счупят, хората могат да получат сериозни наранявания

Има някои стопани на домашни любимци, които свидетелстват, че са получили ужасяващи наранявания от прибиращите се кучешки поводи. Най-честите от тях включват спъване, заплитане и прежулване на пръстите от въжето. А най-страховитите истории са за хора, получили сериозни фрактури и дори ампутации на крайници. 

Нараняванията на лицето също са поразително често срещани при неизправните кучешки каишки, които се регулират. Инцидентите включват разкъсвания, счупени кости и зъби – в следствие на удар с летящи винтове, парчета пластмаса и самите каишки (подобно на удар с камшик).

каишкаСнимка: iStock

  • Прибиращите се каишки предлагат твърде много свобода и недостатъчен контрол - понякога с трагични резултати

Вярвате или не, домашният ви любимец може да бъде ударен от кола, докато го разхождате на прибираща се каишка. Звучи опасно и леко стряскащо, но подобни инциденти са се случвали. 

Освен че по-лесно се отклоняват от пътя, кучетата могат да попаднат в други опасни ситуации, когато вървят 2-3 метра пред вас. Могат да изядат нещо вредно или отровно, както и да се сблъскат с недотам приятелски настроено четириного. При прилив на адреналин по-едрите животни могат да скъсат шнура или да го издърпат от дръжката. 

Невъзможно е да защитите кучето си от всяка потенциална опасност. Но шансовете ви са далеч по-добри, ако то ходи на здрав повод до вас, а не метри напред. 

кучеСнимка: iStock

  • Ходенето на прибираща се каишка учи кучетата на лоши навици

Прибиращите се каишки учат кучетата, че всичко, което трябва да направят, за да получат повече свобода, е да дърпат каишката си.

От поведенческа гледна точка това е точно обратното на онова, което искате домашният ви любимец да възприеме и усвои като правилно ходене по време на разходка. В идеалния случай, повода трябва да е отпуснат, а не опънат и четириногото да се разхожда спокойно, от лявата страна на собственика си, а не дърпа напред.

Много професионални треньори и дресьори отказват да използват прибиращи се каишки по време на часовете за обучение на кучета. Техният съвет е да не използвате такива поводи при излизане до магазина, разходки в квартала или друг вид ситуации, при които може да възникне внезапно разсейване, което да доведе до наранявания и злополуки.

  • Внезапното спиране може да причини нараняване на гърба, шията и трахеята на кучетата

Прибиращите се каишки могат да бъдат особено опасни за кучета от по-дребните породи, по-възрастните животни и тези четириноги, които имат проблеми с гръбначния стълб. 

В зависимост от размера на самата каишка, бутонът за спиране може да предизвика внезапно изтръпване и стрес на гърба на животното. Тези моменти на напрежение могат да увредят в дългосрочен план шията, трахеята и гръбначния стълб.

кучеСнимка: iStock

Каква каишка е добре да избера в този случай?

Освен ако ветеринарният ви лекар няма други препоръки, смята се, че традиционните каишки с повод с дължина до два метра, са най-безопасният избор, валиден при почти всяко четириного. Дали ще изберете по-къс или по-дълъг вариант, зависи изцяло от размера на домашния ви любимец, както и вашите лични предпочитания. 

Запомнете, че най-важното е каишката да има достатъчно отпуснатост, за да поддържате линията свободна, когато четириногото ходи до вас.

куче на каишкаСнимка: iStock

Изберете повод, изработен от здрав, дълготраен материал като кожа, найлон или паракорд. Ако искате да намалите въглеродния отпечатък на вашето кученце, някои компании правят качествени каишки от рециклирани материали.

 

Вижте още: Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Виж още