И кучетата страдат от настинка

френски булдог Снимка: iStock

В повечето случаи бикновената настинка не е нещо, което да ни тревожи или притеснява. Повече чай с мед и джинджифил, почивка, витамини и за няма и седмица отново сме на крака, нали? Когато се касае за домашните ни любимци обаче, нещата стоят по доста различен начин.

Kучетата също като хората се простудяват или страдат от настинка. Докато при нас тя често преминава без сериозни усложнения, при четириногите ни приятели за отрицателно време може да се влоши и да причини куп по-сериозни здравословни проблеми.

Това е така, защото обикновената настинка при кучето представлява инфекция, която изключително бързо се разпространява по цялото му тяло, засягайки с различна сила важни органи. За това, ако забележите някои от основните симптоми на простуда задължително заведете домашния любимец на ветеринар. А те са:

Dogsandcats.bg
 • Липса на апетит
 • Апатия и нежелание за игра
 • Подути лимфни възли
 • Тревожност
 • Често пиене на вода
 • Кашлица
 • Повишена телесна температура
 • Втрисане

Най-вероятно кучето ви няма да има всички тези признаци на настинка накуп, за това е важно да следите внимателно поведението му. За съжаление косматият ни приятел няма как да ни каже какво му е – наша работа е да разберем, че нещо го кара да се чувства дискомфортно. 

Причини за възникване на настинка при кучето

Възможните причини кучето ви да е настинало далеч не се изчерпват само с простуда в следствие на слабата му имунна система и ниските температури навън. Всъщност – това дори не е най-често срещаната причина. По-скоро обърнете внимание на:

 • Наследствена предразположеност на породата

По-честите настинки са характерни за някои представители на декоративните и като цяло – изкуствено селектираните породи кучета-компаньони, по-късокосместите или голите кучета. Те са податливи на по-масово отглеждане, тъй като често техният генетичен фонд е по-слаб. 

 • Възрастни кучета

Когато домашния ви любимец премине определена възраст (най-често над 10-11 години), защитните сили на организма му намаляват и той е по-податлив на настинка. Важно е да се грижите по-внимателно за по-старите домашни любимци и да не забравяте, че към края на живота си те имат нужда от вас повече от всякога.

 • Ниско качество на живот

 Склонността към често боледуване простуди може да се дължи на недобре балансирана диета, заради която организмът на кучето да не може да си набави необходимите му витамини, минерали и хранителни вещества. Ако животното се отглежда на двора и не се прибира при силен вятър или студ, това също може да се окаже предпоставка за по-чести простудни проблеми.

 • Лоша терморегулация

Диагностика и лечение на настинката при кучето

При настинка тялото на кучето отслабва, то губи своята енергичност и игривост, става апатично и мудно. Без навременно лечение започналото като временно неразположение може да се превърне в сериозно заболяване, което да нанесе поражение на белите дробове, бъбреците и дори сърцето на домашния ви любимец. Освен това, ако често боледува от настинки това цялостно намалява имунитета на животното. По този начин четириногият ви приятел става далеч по-уязвим към вирусни, както и различни инфекциозни заболявания. За това ранната диагностика и подходящо лечение са жизненоважни, дори и да ви се струва, че кучето има само лека хрема и поводи за притеснение няма. 

След като заведете любимеца си на ветеринар, той ще ви помоли да опишете откога са симптомите, дали кучето ви има други здравословни проблеми и патологии, на каква възраст, пол и килограми е. Подгответе си „домашното“ още от вкъщи, за да не губите излишно време – това ще позволи на лекаря да обърне повече внимание на прегледа, а оттам – да ви назначи по-точна диагноза. Заедно с това се подгответе, че кучето ви ще трябва да даде кръв и урина, при нужда – биоматериал, ще му се направят преслушване и палпация, както и други изследвания – по лекарска преценка.

кучета в снегаСнимка: iStock

Превантивни мерки

За да избегнете настинки при кучето си, има някои неща, за които да внимавате. Особено ако сте собственици на по-дребна или декоративна порода, чиито представители по начало са по-предразположени към простуди

 • Задължително обличайте дрешка или яке на кученцето си при разходка през зимата или когато навън вали.
 • При лошо време – старателно подсушавайте любимеца си след разходка с кърпа, не разчитайте, че той ще се „изтръска“ сам.
 • Не оставяйте кучето да спи на течение, климатик или вентилатор.

Не бива да подценяваме нито за момент различните болестни състояния, от които може да страда домашния ни любимец. Дори и за нас една настинка да е нищо, за кучето ни тя може да се превърне в нещо много сериозно. За да не съжаляваме после, че не сме предоставили най-добрите и качествени грижи на милата си животинка – винаги трябва да обръщаме внимание дори на най-малката промяна в поведението на животното. Защото то е зависимо само от нашите грижи и разчита на нас!

Вижте още:

Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

 

 

 

 

Виж още