Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

куче под одеало Снимка: iStock

Т ъй като дните стават все по-къси, а температурите – по-ниски с всяка изминала седмица, много хора намират за все по-приятно да останат вкъщи, радвайки се на домашния уют и сгушени в топлината на дома си. Понякога и домашните ни любимци се чувстват по същия начин. И докато някои кучета обичат да се разхождат и играят (с часове!), независимо от условията навън, за други тази идея далеч не звучи толкова привлекателно.

Всъщност, има четириноги, които предпочитат да поддържат краката и козината си сухи, а телата си – топли през есенно-зимните месеци. Те не скачат във възторг всеки път, щом ви чуят да се обувате или да взимате в ръка каишката им. Макар обаче това да означава по-малко хладни разходки на открито за вас, може да доведе и до повече бъркотия в къщи. Защото енергията на косматия ви приятел ще се насочи в различна посока.

Идентифицирайте причината, поради която вашето куче мрази студа

Не всички кучета мразят студа и не всички домашни любимци, които не обичат да им е студено са водени от едни и същи причини или подбуди. Основното, което възпира късокосместите четириноги и кутретата да излизат с удоволствие навън през зимата, вероятно са ниските температури и студеният въздух. 

При по-възрастните или болни от артрит животни, на лице е същият проблем, като според препоръките на VCA Hospitals, не е желателно да излагате тези домашни любимци на изключително хладно време, защото това може да доведе до състояние, наречено остра каудална миопатия, което причинява увисване на опашката и сковаване на крайниците. 

Dogsandcats.bg

Някои кучета може би не харесват краката им да са мокри след или по време на снеговалеж. Това е особено често срещано при четириноги, които имат склонност към проблеми като сърбящи гъбични инфекции между възглавничките на лапите. Поривите на студения зимен вятър могат да са притеснителни за някои домашни любимци, а звуците, които виелицата издава могат да ги накарат да се чувстват застрашени или в опасност. 

Каквито и да са причините кучето ви да не обича да се разхожда навън през зимата, важно е да ги идентифицирате, за да можете да удовлетворите нуждите на животното, свързани с излизането навън и необходимия минимум упражнения, които трябва да получи.

Направете така, че на кучето ви да му е удобно

Разбирането защо кучето ви не се радва на студеното време навън, може да ви помогне да подготвите нещата така, че на животното да му е максимално комфортно и удобно – дори и за кратка разходка с цел отиване до тоалетна. 

Връхното облекло е често срещан и популярен аксесоар за домашни любимци при студено време. Можете да откриете в зоомагазините или онлайн всякакви модели и видове дрешки, стиловете и размерите пасват на всяко изискване или нужда.

джак ръсел с палтоСнимка: iStock

Поддържането на лапите на домашния ви любимец сухи и защитенисрещу замръзване, влага и болезнената каменна сол по градските тротоари ще направи ходенето навън една идея по-удобно за четириногото. За целта – снабдете се с чифт ботуши. Някои обувки за ходене за кучета дори имат грайфери в долната си част, които могат да предотвратят подхлъзване и наранявания – особено опасни и болезнени за по-възрастни или артритни животни. 

Когато навън падне сняг и всичко наоколо се покрие с бяла пелена (знаем, че е изключително красиво!), поддържането на тротоара, алеята или дори – пътеката през двора ви с помощта на лопата, може да помогне на четириноги, които не обичат сняг да бъдат по-склонни да излязат и да се „впуснат в природните стихии“. Ще ви струва малко време и усилия, но бъдете сигурни, че си заслужава!

В особено влажни дни, когато навън е мокро и кишаво, водоустойчивото облекло може да помогне за поддържане на домашния ви любимец сух. За да му е максимално комфортно и удобно – бършете редовно мокрото му коремче, краката и лапите с малка кърпа по време на разходката. 

Ако е възможно, нека излизанията за по-дълъг период от време да се случват през най-топлите часове на деня. Тогава, когато навън има слънце, за сметка на по-кратки почивки за тоалетна през хладните вечери, когато температурите често са минусови. 

И накрая, ако знаете, че домашният ви любимец не му понася добре студеното време или просто не му допада, не го карайте да стои навън за по-дълго, отколкото е необходимо. Ако разходката около блока, съчетана с няколко кратки почивки за тоалетна са всичко, от което се нуждае кучето ви и виждате, че то няма желание да се застоява навън, не го насилвайте. 

Ако забележите, че животното трепери, спира се често и ви гледа настоятелно – недейте да тествате толерантността му към студа и по-добре се приберете на топло вкъщи. 

 

 

 

Виж още