Ядат ли кучетата маруля

куче салата Снимка: iStock

З а много хора салатите са нещо, без което едно хранене не е пълноценно. За други те са само гарнитура към основното ястие, докато при трети – те са самото основно. Независимо към кои спадате самите вие, няма две мнения по въпроса, че марулите и другите зелени салати са една от най-популярните опции за хранене. Но какво да кажем за домашните ни любимци? 

куче салатаСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат маруля? 

Като цяло, да. Марулята, както и различните видове салати като рукола или айсберг не съдържат съставки, които действително биха могли да навредят на косматия ви другар. А и, не бива да забравяме, че марулята е около 90 процента вода. Тя е нискокалорична и може да бъде добър избор за домашни любимци с наднормено тегло. А като бонус – хрускащият звук, който произвежда при дъвчене е забавен за кучетата!

куче салатаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Безопасно ли е да почерпим кучето си с маруля?

Въпреки че можете да споделите част от салатата с домашния си любимец, има някои възможни рискове, които да имате предвид. Като начало – не прекалявайте с количествата! Твърде много маруля може да причини диария на питомеца ви, така че акцентирайте върху умереността. 

Тъй като е много влакнеста, марулята може да бъде трудно смилаема. Вместо големи парчета, по-добре е да я нарежете на по-ситно, преди да я добавите в паничката на кучето си. Особено ако имате по-малък домашен любимец или такъв, който има склонност да поглъща храната си без да я дъвче. 

Уверете се и, че сте почистили добре марулята старателно, преди да почерпите с нея четириногото. 

куче салатаСнимка: iStock

Полезна ли е марулята за кучетата?

Като се има предвид, че е 90 процента вода, хранителното съдържание на марулята е малко по-ниско. Особено сортът айсберг. За сметка на това обаче, тя съдържа бета-каротин (червено-оранжев пигмент, който се превръща във витамин А) и е чудесен източник на фибри. Точната хранителна стойност варира при различните видове маруля.

Забележка: Това, че кучето ви може да яде маруля без тя да му навреди, в никой случай не значи, че е добра идея да му дадете остатъците от салатата си. Тя включва и други съставки като лук, например, които са токсични за косматите ни другари. 

Вижте още:

Могат ли кучетата да ядат маслини?

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

 

 

Виж още