Могат ли кучетата да ядат маслини?

куче маслини Снимка: iStock

С лед като доведем кученцето у дома, то незабавно става част от семейството ни. И е съвсем нормално да искаме да споделим с него всичко, което ни радва и носи наслада в живота ни. Въпреки че може да е изкушаващо да дадете на косматия си другар да опита от нещата, които хапвате често, важно е да помислите, преди да изсипете остатъците от вечерята в купичката на питомеца си. 

Някои човешки лакомства са безопасни за четириногите ни другари, но има много продукти, които могат да бъдат проблематични. Ако сте се чудили, например, дали кучетата могат да ядат маслини, решихме да споделим с вас мнението на ветеринарни лекари, цитирани от PetMD, относно консумацията на този малък, солен деликатес при домашните ни любимци.

куче маслиниСнимка: iStock

Безопасни ли са маслините за кучета?

Започваме с едно уточнение:

Dogsandcats.bg

въпреки че някои храни, които държите в хладилника или килера си, не са точно токсични за вашия четириног другар, това далеч не значи, че е необходимо да му давате да ги консумира. Маслините са чудесен пример за това. 

Макар че ако изяде една обикновена маслина, безсолна и без костилка, вероятно нищо лошо няма да се случи с косматия ви другар, най-общо казано това е от вида храни, които не е необходимо да присъстват в менюто на домашния ви любимец. Въпреки че маслините имат редица витамини, хранителни вещества, мастни киселини и антиоксиданти, ветеринарните лекари не препоръчват те да стават редовна част то диетата на четириногия ви другар. 

куче маслиниСнимка: iStock

Полезни или не чак толкова са маслините за кучетата?

Има няколко риска, свързани с маслините и кучетата. Опасността от задавяне е един от тях, но и не само. Маслините често са пълни с неща като сирене и обикновено се съхраняват в зехтин, което може да разстрои стомаха на кучето ви. Да не говорим за тези то тях, чиито пълнеж включва лук и чесън – те, напомняме, са токсични за четириногите.

Маслините често са в саламура, което означава, че съдържат прекомерно количество сол, а това може да доведе до солева токсичност при кучетата. Сред симптомите на отравяне със сол са повръщане, диария, замаяност, припадъци, главоболие, гърчове, треперене, ускорен пулс. Ако вашето кучеима някой от тези симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

куче маслиниСнимка: iStock

Какви видове маслини могат да ядат кучетата?

Въпреки че вашето куче не трябва да яде маслини много често - или изобщо - някои сортове са по-лоши от други. 

  • Каламата, зелени и черни маслини

Тъй като тези маслини са без костилки, обикновени са и несолени, кучетата могат да ги ядат умерено. Въпреки това, с риск да се повторим, не е препоръчително да ги превръщате в основна част от диетата на вашето куче.

  • Мариновани маслини

Категорично следва да се избягват, тъй като са много богати на сол, масла и подправки, които са вредни за четириногите.

  • Маслини в зехтин

Въпреки че обикновеният, неподправен зехтин технически не се счита за вреден при здрави кучета, винаги е добре да се опитвате да избягвате да давате на кучето си масла с подправки, освен ако не са препоръчани от ветеринарния ви лекар.

зеленчуциСнимка: iStock

Маслини, пълнени със синьо сирене, чили, люти чушки или чесън следва да се избягват напълно. Що се отнася до тези с бадеми, те не са токсични за кучета, стига да се консумират в минимални количества. Непреработените бадеми обаче съдържат токсини, които могат да бъдат опасни за кучетата - дори ако ядат само няколко! Най-добре е да ги избягвате поради тези причини.

Какво можем да дадем на кучето си вместо маслини?

Докато някои видове маслини са сравнително подходящи (по-скоро – безвредни в малки количества) за споделяне с кучето ви, има други плодове и зеленчуци, които са далеч по-добър избор за лека закуска. Препоръчваме ви следните от тях, които са богати на антиоксиданти, фибри и витамини:

  • Моркови
  • Грах
  • Боровинки и малини

куче зеленчуциСнимка: iStock

И не забравяйте, че при всички лакомства – независимо дали са здравословни или не чак толкова, ключова е умереността. Всички те следва да съставляват до 10 процента от дневния калориен прием на кучето ви, за да се избегне потенциален хранителен дислабанс.

Вижте още: 

10 eсенни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с кучето си

8 здравословни човешки храни, които можете да споделите с кучето си

Виж още