Има ли еднояйчни близнаци при кучетата

кучета Снимка: iStock

К учетата винаги се раждат по няколко в котило (с някои малки и редки изключения) и често си приличат, така че е лесно да се предположи, че еднояйчните близнаци не са рядкост в света на четириногите. В действителност обаче, случаите, при които две животни са абсолютно еднакви, са невероятно редки, пишат от Американския киноложки клуб. 

кучетаСнимка: iStock

По дефиниция близнаците са две потомства, създадени от една и съща бременност. Те могат да бъдат еднояйчни – да се развиват от една яйцеклетка (монозигота), която се разделя и образува два ембриона, или разнояйчни, което значи, че се развиват от две различни яйцеклетки (дизигота). Във втория случай всеки близнак се опложда от своя собствена сперматозоидна клетка. 

Така че, технически, ако в едно котило има две кученца, то те би трябвало да се считат за разнояйчни близнаци, ако са три – за тризнаци и тн.  Еднояйчните близнаци, макар и рядко, се срещат и при други животински видове, включително коне, говеда, прасета и дори броненосци. При някои от тях появата на еднояйчни близнаци често е проблем, тъй като често те могат да са сиамски (случва се често при говедата). 

Dogsandcats.bg

женско кучеСнимка: iStock

Случаи на еднояйчни близнаци при кучета

Макар да има историческа документация относно еднояйчните близнаци при кучетата, до съвсем скоро това не можеше да бъде генетично потвърдено. Докато един ден се появява котило Ирландски вълкодави в Южна Африка, включващо набор от братя, родени с прикрепена един към друг пъпна връв.

Любопитното е, че в същото котило има още пет други кученца, всяко от които било заобиколено със собствена плацента, както и трябва да бъде. 

кучетаСнимка: iStock

Екип от репродуктивни специалисти извършил ДНК тест на кученцата след навършване на шест седмици. Резултатите от него потвърдили, че тези братчета са генетично идентични монозиготни (еднояйчни) близнаци. Резултатите от тестването са публикувани в списание Reproduction in Domestic Animals.

Близнаците сред кучетата абсолютно еднакви ли са?

Две кученца от едно котило, които са абсолютно идентични, понякога имат фини разлики що се отнася до някои характерни белези на външния вид. Това е така, защото въпреки че четириногите носят едни и същи гени, те невинаги са изразени по сходен начин. 

Поведенчески изглежда, сякаш много близнаци споделят почти идентични характери и навици, но ако попитате родителите им те ще ви кажат, че има различия в темперамента на децата, дължащи се на фактори като околната среда, например. 

кучетаСнимка: iStock

За съжаление, няма широко документирани изследвания за растежа на еднояйчните близнаци Ирландски вълкодави, за които ви споменахме по-горе. Иначе би било изключително интересно да видим как се развиват братчетата и доколко си приличат на база външен вид, здравословно състояние или поведение. Ако се разделят и отидат в различни домове, би било любопитно да се види до каква степен генетиката играе роля, съчетана с околната среда.

Защо близнаците са по-скоро рядкост в кучешкия свят?

Въпреки че на теория е известно, че еднояйчните близнаци при кучетата се срещат по-рядко, възможно е да има много случаи, които са останали недокументирани. Учените обаче предполагат, че причината еднояйчните близнаци да се срещат като цяло по-рядко в животинския свят, отколкото при хората е, че споделянето на една и съща плацента може да доведе до получаване на по-малко хранителни вещества за всяко отделно животно.

кученцаСнимка: iStock

 

 

Виж още