Има ли си кучето любим член на семейството ви?

куче човек прилика Снимка: iStock

В домакинство с повече от един член на семейството може да е изкушаващо да се запитаме кой е любимият чoвек на домашния ни любимец? Дали кучето ни предпочита човека, когото вижда като „алфа“? Дали това е този, който му дава храна или го извежда на разходка? Или този, до когото се сгушва вечер?

Е, ние ви предлагаме алтернатива: спрете да мислите дали кучето ви има любим член на семейството ви. Защото, честно казано, четириногите не възприемат света по този начин! Да, разбира се, може да има човек в къщата, който взема повечето решения, храни ги или е най-гушлив през нощта. В света на кучетата обаче, всеки член на глутницата е ценен и обичан, стига да има ефективен процес на свързване!

куче човек щастиеСнимка: iStock

Нещо повече, различни изследвания по темата показват, че четириногите гледат на собствениците като на свое семейство. И за тях е съвсем нормално да се свържат с много хора, които да усещат близки през целия си живот. Много по-реалистично и полезно би било да се фокусираме върху това как да укрепим връзката с домашния ви любимец, вместо да гадаем кой е любимият му член на семейството.

Dogsandcats.bg

Имайки предвид това, ето няколко начини да гарантирате, че всеки в дома ви ще прекарва качествено време с домашния ви любимец. Така всички от семейството ще могат да се възползват с еднаква сила от тази прекрасна обич.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Всичко е въпрос на асоцииране

Кучетата са истински майстори в създаването на асоциации за бъдещи нужди. Банята, например, може да бъде неутрална, дори интересна част от дома ви... преди първото къпане. След него тази стая придобива статута на „нещо лошо“ за животното. Идентично неща като каишката му, колата ви, пътя, по който минавате, за да стигнете до парка, са положително наситени. 

Що се отнася до процеса за свързване с домашния ви любимец – ясно е, че не винаги можете да избегнете ситуации, които носят негативни асоциации на животното. Стремете се обаче по-голямата част от взаимодействията ви да бъдат забавни, любящи и подкрепени с много лакомства!

куче човек щастиеСнимка: iStock

Планирайте срещи за игра

Когато всички са у дома по едно и също време, може да е трудно за домашния ви любимец да разбере къде трябва да насочи вниманието си. Ето защо е важно да планирате време насаме с всеки негов любим член на семейството. Според експертите дори 15 минути на ден са достатъчни, стига през това време кучето да получава 100% от вниманието ви. 

Споделете не толкова забавните задачи

Често в едно семейство единият човек поема основната тежест на определени отговорности. Примерите включват прегледи при ветеринарен лекар, подрязване на ноктите или миене на зъбите. И това е добре, стига четириногото вече да е изградило положителна връзка с въпросната личност. Ако обаче животното не е направило положителни асоциации, съществува риск то да започне да вижда въпросната личност като носител на всичко лошо.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Най-лесният начин да избегнете тази асоциация е да споделите отговорностите. Редувайте се да подрязвате ноктите и да миете зъбите на питомеца си, като се уверите, че не само вие го водите за ваксина до кабинета на ветеринарния си лекар.

Всеки може да бъде любимият член на семейството за кучето ви!

Всеки от членовете на семейството ви може да се включи, за да се увери, че домашният любимец получава много обич и грижи! Това ще гарантира, че няма нито един любимец на животното, а всички вие сте еднакво невероятни в очите на питомеца си!

куче човек приликаСнимка: iStock

 

Виж още