Имат ли кучетата чувство за хумор?

куче забавно Снимка: iStock

Д омашният любимец обича да играе с вас. В момента, в който седнете да хапнете обаче, животното ви моли да го изведете за тоалетна. Когато привлече вниманието ви, то тича обратно до масата, вместо да се насочи към входната врата, поставяйки брадичка на чинията ви. И ето нещо още по-любопитно – кучето ви не се опитва да открадне храната, въпреки че може! 

На него изглежда сякаш му се струва действително весело, че може да бъде непослушно, но целенасочено избира да не нарушава правилата. И, разбира се, в крайна сметка се наслаждава на разходката си навън, докато вашата вечеря изстива. Подозираме, че всеки собственик на домашен любимец е изпадал в подобна ситуация, при която няма как да не се запитаме: „Шегува ли се кучето ми с мен“?

куче забавноСнимка: iStock

Някои велики умове, включително натуралистът от 19-ти век Чарлз Дарвин, са размишлявали върху въпроса: Дали нашите космати другари споделят чувството ни за хумор? Може би ние не сме единствените, които могат да се смеят на разни неща!

Dogsandcats.bg

Кое е най-доброто лекарство?

Не е нужно да прекарате много време сред кучета, за да изпитате положителното въздействие, което четириногите имат върху нашите настроения и мироглед. Защото често ни изглежда, сякаш домашните ни любимци излъчват радост, а общуването с тях ни прави по-малко самотни. 

Големият бонус е, че отглеждането на куче води до много и неочаквани поводи за веселие. Косматите ни спътници имат страхотни индивидуалности и колкото по-дълбока е връзката ви с животното, толкова по-вероятно е двамата да развиете повече от няколко ваши си, вътрешни „шеги“ – поведение, което вашето куче прави, и което вие намирате за забавно. 

куче забавноСнимка: iStock

Ако някога сте наблюдавали две кучета да си играят, може да помислите, че издават шум, който звучи сякаш се смеят. И ще бъдете прави! Докато се забавляват искрено, четириногите са способни на вокализация, която може да се интерпретира като форма на кикот. Смята се, че това е част от начина, по който животните общуват помежду си, докато си играят.

Вижте още: Могат ли кучетата да се смеят

Резултатите от някои изследвания показват, че подобно на хората, смехът е полезен за кучетата. Класическо проучване, ръководено от изследователя Патриша Симонет, изследва въздействието на звука на смеещите се кучета върху други кучета в приют в Спокейн. За целите на експеримента учените са пуснали запис на вокализация по време на кучешка игра, която включва звук на смях. В резултат на това учените заключват, че този тип звуци могат да намалят стресовото поведение сред четириногите в приюти и дори да ги подкрепят да започнат просоциално поведение. 

А ти не разбра ли шегата?

Кучетата ни се обучават бързо и не отнема много време дори за по-малките от тях да разберат, че ако могат някак да ни разсмеят, то е по-вероятно да продължим да си общуваме с тях. Нашият смях подсилва видовете шеги, които четириногите прилагат и ги кара да повтарят отново и отново коронните си номера. 

куче забавноСнимка: iStock

Дали способността да се смеят обаче значи, че имат чувство за хумор? 

Много собственици на четириноги описват как техните домашни любимци действително сякаш им правят номера или показват поведение, което може да се счете за шеговито. 

В „Произходът на човека“, публикувана през 1871 г., Дарвин описва поведение, което може да се разглежда именно като шеговито. Той пише, че: „Кучетата показват това, което може да се нарече чувство за хумор, за разлика от обикновената игра“. Куче, което се забавлява с пръчка, казва още той, може „да я отнесе на кратко разстояние, а след това да клекне до нея на земята, да изчака, докато стопанинът му се приближи съвсем близо и след това да я грабне триумфално, повтаряйки същата маневра, очевидно наслаждавайки се на шегата, която си прави със стопанина си“.

куче забавноСнимка: iStock

Случвало ли ви се е вашето куче да направи нещо, което ви разсмива? И след това да установите, че четириногото е започнало да го прави отново и отново? За повечето домашни любимци, които са силно привързани към стопаните си, човек, който се смее, излъчва положителна енергия. И това ги кара да се чувстват добре, доволни от себе си! А добре знаем, че при четириноги поведение, което е затвърдено, е по-вероятно да се повтори. 

Кучешките клоуни

Въпреки че към момента няма официални проучвания за това кои породи кучета са най-смешните и способни на комични номера, има някои съображения, свързани с дадени породи, които да имате предвид. Разбира се, всяко четириного е индивидуално, но и определени черти на темперамента на дадена порода могат да се считат за общовалидни. 

Стандартът на дребничките Котон Де Тулеар, например, описва породата като „естествено весела“. Това е идеално, ако търсите игриви спътник и може би леко разочароващо, ако сте сериозна душа. 

Независимо дали имате нужда от добре възпитан семеен спътник или планирате да спортувате с домашния си любимец, важно е да внесете елементи на игра и хумор в ежедневните си занимания. 

куче забавноСнимка: iStock

За съжаление, няма как да попитаме кучетата си какво точно намират за смешно, а и не можем със сигурност да кажем кога действително си правят шеги с нас. Но знаем едно нещо с абсолютна сигурност: колкото повече време прекарвате с домашния си любимец, толкова по-големи са шансовете да откриете нещо, на което да се посмеете заедно!

Вижте още: 

Могат ли кучетата да се засрамят?

Разбира ли кучето ви, когато сте тъжни

Виж още