Разбира ли кучето ви, когато сте тъжни

куче Снимка: iStock

В секи от нас има моменти в живота си, когато се усеща тъжен или е разстроен за нещо. Приемаме тези ситуации различно – някои предпочитат да си поплачат, скрити от околните в уюта на дома си, докато други предпочитат да се чувстват заети, ангажирайки се е с различни дейности, които изпълняват с тъжно лице. 

По какъвто и начин да отработвате неприятните моменти, с които ежедневието ни сблъсква обаче, едно нещо е сигурно – домашният любимец сякаш интуитивно знае, че нещо с вас не е наред и не се чувствате добре. 

Вашето кученце може да иска да се гушка повече във вас, да ви гледа с тъжни очи, да облизва лицето ви или просто да се притиска до вас, докато сте на дивана. Чували сте, че четириногите са в състояние да откриват някои медицински състояния като рак и диабет, но дали са в унисон и с нашите емоции? Действително ли косматите ни другари знаят кога ме тъжни?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как кучетата реагират на тъгата на стопаните им?

Съществуват противоречиви доказателства относно това дали домашните ни любимци могат да разпознават тъгата и да проявяват съпричастност към хората. 

Изследователи от Лондонския университет, цитирани от изданието Animal Cognition са установили, че четириногите са по-склонни да реагират на плачещ човек, отколкото да отидат при някой, който просто си седи, чати на телефона си или си тананика. Животните действат инстинктивно по-покорно, когато видят, че някой видимо изпитва мъка. Дали обаче знаят, че се касае за душевна, а не за физическа – изследователите все още не могат да кажат, че кучетата ни са в състояние да направят тази разлика.

кучеСнимка: iStock

Проучване на учени от университета Джон Хопкинс, публикувано в списание Learning & Behavior, представя една интересна перспектива по този въпрос. Участниците с него е трябвало да се преструват пред животните, че са хванати в капан зад врата. Те редували плач и тананикане на нещо като приспивна песен. След известно време екипът открил, че виковете им били това, което предизвиквало най-силна ответна реакция у четириногите. 

Кучетата поставят хората на първо място

Изследването на Learning & Behavior доказва точно това, което всички вече знаем: кучетата са изключително лоялни към хората. Когато чували, че от другата страна се вика, нивата на стрес при животните се повишавали и те опитвали да бутнат с носове вратата – в опит да я отворят. Емили Санфорд, участник в изследването, споделя: 

„Собствениците на кучета могат спокойно да кажат, че техните домашни любимци притежават уменията да усещат емоциите и чувствата им. Нашите наблюдения засилват тази идея и показват, че подобно на Ласи, повечето четириноги познават кога любимите им човеци са в беда и са готови да реагират, за да им помогнат“.

кучеСнимка: iStock

Емоционална зараза при кучетата

Вместо емпатия, изследванията показват, че кучетата изпитват нещо, наречено емоционално заразяване. Това означава, че те реагират на вашите чувства, без да осъзнават напълно през какво преминавате. Например, ако плачете, вашето малко дете може да ви прегърне, но то не знае какво изпитвате. По-скоро се опитва да се утеши – според ситуацията и възможностите си. С кучетата е същото. Те се нуждаят да направят нещо, ако видят, че сте тъжни. 

Независимо какво казва науката, не може да се отрече, че косматите ни другари имат някакъв, свой инстинкт и ще реагират, ако ви видят да плачете. Може да няма особено значение за вас как го правят и дали изпитват нещо, подобно на емпатия – стига да са там, когато имате нужда от тях. А това е… ами винаги!

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още