Имат ли кучетата шесто чувство

куче Снимка: iStock

М ного от собствениците на кучета неведнъж са имали усещането, че домашните им любимци се държат сякаш знаят „нещо повече“. Действително косматите ни другари могат да усещат цял набор от неща, които ние не сме в състояние. Независимо дали става дума за нашето настроение, наближаваща буря или кога е време да се приберем при тях от работа. Това кара много хора да вярват, че кучетата притежават нещо като шесто чувство. Възможно ли е това наистина?

Можем ли да кажем, че домашният ни любимец има интуиция за някои неща?

Краткият отговор е: да.

Разбира се, тук не говорим за свръхестествени способности – все пак кучетата ни не могат да подскажат, например, бъдещето. Но е факт, че

четириногите са по-добри от хората в много отношения – неслучайно именно кучета се използват от полицията и спасителните служби по целия свят. Зрението и обонянието на домашните ни любимци надминава значително нашите, имат невероятната способност да разпознават посоката на достигащите до тях звуци и виждат много по-добре на слаба или почти липсваща светлина. 

Dogsandcats.bg

Тези умения на кучетата понякога се бъркат с шесто чувство или интуиция. За да разберем по-добре невероятните способности на домашните си любимци – предлагаме ви няколко научни обяснения за неща, които иначе може би ви се виждат необясними:

кучеСнимка: iStock

  • Усещат приближаването на буря

Благодарение на чувствителния си нос, домашните ни любимци буквално могат да помиришат държа много преди да завали над главите ни. Кучетата също са много по-чувствителни към барометричното налягане. Всъщност те могат да регистрират промяната във времето, докато все още си обувате ботушите! 

  • Предусещат, че ще има земетресение

Още от древни времена хората вярват, че животните могат да предсказват земетресения. Още през 373 г. пр. Н.Е. гръцкият историк Тукидид записал бягството на плъхове, кучета, змии и невестулки – непосредствено преди катастрофален земен трус. 

Това е невероятно с оглед на факта, че дори и с помощта на съвременните технологии никой учен до момента не е в състояние с точност да предвиди къде и кога ще се случи земетресение. 

  • Знаят кога ще имате бебе

Кучетата имат способността да откриват че стопанинът им очаква дете. Според специалистите – това се дължи на фината комбинация от промени в мириса и поведението на стопанина им.

  • Могат да ви предупредят за припадък, преди да се случи

Кучетата, които са специално обучени за помощ и подкрепа на болни хора, с абсолютна точност могат да предупредят стопаните си до 50 минути преди настъпването на припадък. Това дава възможност на собствениците им да реагират своевременно. Но някои изследователи смятат, че тази способност на четириногите се дължи на забележителното им обоняние. 

кучеСнимка: iStock

  • Могат да подушат някои болести

Наскоро британците от BBC споделиха информацията, че кучетата могат да подушат дори коронавирус. В момента текат изпитания, за да се потвърди дали това наистина е така. Специално обучените кучета могат да разпознаят и индикират миризмата на малария, рак, Паркинсон и бактериална инфекция. 

  • Безпогрешно преценяват околните

Много стопани на четириноги имат пълно доверие на любимците си и инстинктите и що се отнася до непознати. Ако кучето не харесва даден човек – за това си има причина. Защо домашните ни любимци са толкова добри в това? Животните прекарват много време в наблюдение на нашето поведение, нагласи и настроения. За това и безпогрешно се научават да разчитат езика на тялото – не само нашия, но и на околните. 

кучеСнимка: iStock

  • Знаят кога се прибирате

Кучето винаги ви чака на вратата, когато се прибирате от работа, нали? Чудите ли се понякога – дали то си е дремвало в коридора цял ден? Не се притеснявайте – вероятно не е. И не, във ваше отсъствие не се е научило да разпознава стрелките на часовника!

Чрез различни звукови сигнали (двигателят на колата ви, движението на асансьора, крачките по етажа, шума от автобуса, които следва едно и също разписание всеки ден…) кучето ви знае, че предстои да се върнете при него. И ви чака с нетърпение!

  • Знаят дали сте имали добър или лош ден

Тъй като прекарват много време с нас, четириногите ни приятели са добре запознати с нашите настроения, тембър, изражения и навици – понякога, по-добре от самите нас. За това те лесно долавят кога нещо ни тревожи или притеснява. Например – ако денят ви е минал добре се прибирате и поздравявате кучето си с усмивка и щастлив тон. Докато – в случай, че се разстроени – мръщенето ви, отпуснатите рамене, тонът и дори ароматът ви излъчват нещо тежко и негативно. Вашето куче улавя тези сигнали и реагира на тях.

кучеСнимка: iStock

  • Те (може би) виждат призраци

Колкото и да ни се иска да вярваме, че има известна истина в идеята, че кучетата ни могат да усетят паранормалното, научният отговор е…ами няма как да знаем. За това и е невъзможно това твърдение да се отрече или потвърди. Ако не можете да откриете здравословна причина или медицински проблем, който, например, кара домашния ви любимец да се взира в стената, значи може би си имате работа с призраци…

 

Вижте още: 5 неща, които кучетата усещат, преди да са се случили
Виж още