Издайническите знаци, че сте зависими от кучето си

куче човек Снимка: iStock

Е стествено, вие обичате домашния си любимец. Какво се случва обаче, когато връзката с косматия ви спътник е твърде силна? Не ни разбирайте погрешно – не ви съдим, нито го намираме за нещо лошо! Но понякога хората се привързват по нездравословен начин към кучетата си. 

Въпреки че четириногият ви другар е неразделна част от живота ви, той не бива да бъде целият ви живот. 

Ако постоянно поставяте нуждите на кучето си пред своите собствени, то вие неусетно може да сте станали зависими от домашния си любимец. Без самият той да иска това от вас. И тъй като границата между грижите, които всеки отговорен стопанин на куче полага за него, и прекомерното обгрижване е доста фина, предлагаме ви да разгледаме заедно някои издайнически признаци, че вие и косматият ви другар сте си станали твърде нездравословно близки. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Може би сте зависими от вашето куче, ако...

  • Обръщате се към кучето си като към своята „по-добра половинка“

Кажете ни честно – как представяте кучето си? Дали в думите ви не се прокрадват изрази като „по-добрата ми половина“ или „единственият ми верен приятел“? Въпреки че е нормално да обичате домашния си любимец, може би е време да преоцените отношението си към него, ако го разглеждате като равностоен партньор в живота. 

  • Отменяте важни планове да останете вкъщи с кучето си

Бързаме да направим едно уточнение. Пропускането на досаден социален ангажимент или среща, за която не тръпнете от ентусиазъм, е едно. Но отмяната на по-големи и сериозни планове, само, за да си останете у дома с домашния любимец е леко тревожен избор. Замислете се: отговорихте ли с „не“ на поканата за сватба на приятели или по случай кръщенето на детето на близък колега, защото не е подходящо да вземете и кучето си? Ако усещате накъде бием, то всичко това са червени знамена, че сте твърде привързани. А понякога домашният ви любимец спокойно може да се лиши от компанията ви за няколко часа, за да се социализирате самите вие.

куче човекСнимка: iStock

  • Организирахте рожден ден на кучето си

Всички обичаме да празнуваме рождените дни на нашите домашни любимци. Но може би е една крачка прекалено, ако организирате парти по случай повода, раздадете покани, има декорация, подаръци и торта. Да, без съмнение косматият ви другар ще оцени всичко това, но също толкова приятно би било за него и да се наслади на тиха вечер в компанията ви. Или дълга разходка в парка, например. 

  • Обличате се с близки до тези на кучето си дрехи

Докато яке или бандана в същата тоналност като дрехите ви, може да бъде забавен акцент, чрез който да координирате стила си. От друга страна изцяло еднаквите тоалети не показват нищо друго, освен че сте попрекалили. 

куче човекСнимка: iStock

  • Имате професионална фотосесия с кучето си

Да си правите снимки с домашния любимец е чудесен начин да съхраните мили спомени с животното, към които след години да се връщате с топли чувства и известна носталгия. Ако сте платили на професионалист да го направи обаче, постарали сте се да сте с подходящи (и вероятно – идентични) тоалети с кучето си, има реквизит и множество фонове, може би е време да поспрете за момент и да си поемете дълбоко дъх. Не забравяйте, че кучето ви обича, независимо какво носите. И да, то определено винаги е фотогенично, дори и без режисирани снимки.

  • Кариерата ви е в застой поради многото време, което прекарвате с кучето си

Не ви обвиняваме, че искате да прекарвате възможно най-много време с косматия си другар. Но ако не израствате в кариерата си, тъй като няма как да промените ангажираността си или не сте гъвкави що се отнася до графика, водени от идеята, че трябва да се погрижите за домашния си любимец, може би е време да промените нещо.

куче човекСнимка: iStock

  • По-голямата част от дохода ви отива за вашето куче

Постоянно ли разглеждате магазините за домашни любимци в близост до дома си, за да следите какви нови играчки, дрешки и лакомства за кучето ви предлагат? Докато да глезим косматия си другар от време на време, безспорно, е забавно и полезно за връзката ни, то може би е време да преоцените приоритетите си, ако харчите повече пари за животното, отколкото за себе си.

  • Давате приоритет на комфорта на кучето си пред вашия собствен

Спите ли на ръба на собственото си легло, за да има повече място за кучето ви? Или постоянно регулирате температурата в дома си (дори, когато ви няма), за да сте сигурни, че питомецът ви се чувства комфортно? Ако сте готови самите вие да жертвате свето удобство в името на това на домашния любимец, значи нещо не е съвсем в норма. 

куче човекСнимка: iStock

Как да се справите с взаимозависимата връзка с домашния си любимец

Всеки собственик на куче е готов да направи всичко, за да осигури на питомеца си възможно най-добрия живот. Но тук идва моментът, че понякога е възможно кучето да не се нуждае да правите толкова за него, колкото вие си мислите, че е необходимо. Вашата работа е да се грижите за косматия си другар, а не да го задушавате. Не забравяйте да давате приоритет и на себе си, на собствените си желания и потребности. Само така ще можете да поддържате здравословен баланс във всяка връзка, включително и тази с домашния ви любимец.

куче човек играСнимка: iStock

 

 

Виж още