Как да добавим фибри в диетата на кучето си

куче Снимка: iStock

Ф ибрите са сред жизненоважните хранителни вещества, когато става въпрос за балансираната и здравословна диета на домашните ни любимци. Има много начини, чрез които можете да ги добавите към менюто на кучето си. 

Основното за фибрите, което трябва да знаете е, че те помагат за абсорбирането на вода и осигуряват обем на изпражненията и поддържат оптималната чревна флора на косматия ви другар.

Освен това - насърчават доброто здраве на червата, като поддържат нивата на кислород „неподходящи“ за лошите бактерии, предотвратявайки техния растеж и колонизация.

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

Фибрите идват само от растителни съставки и могат да бъдат два вида: разтворими или неразтворими. Разтворимите фибри са в състояние да абсорбират вода, като в последствие биват разградени и усвоени от организма на животното, докато неразтворимите (както подсказва името им) не се усвояват. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че ако на кучето се дадат твърде много разтворими фибри или ако те се въведат в диетата му твърде бързо, това може да доведе до разстройване на стомаха и/или диария. От друга страна, поради по-трудното си преминаване през червата на кучето, неразтворимите фибри могат да доведат до запек, а ако с количеството им се прекали – последиците включват загуба на тегло, влошено състояние на козината и/или повръщане

В комерсиалната храна за кучета фибрите присъстват под формата на ориз и царевица, но също и като добавки от соя, пулп от цвекло и фъстъчени люспи. 

Кои са здравословните начини да добавите фибри към диетата на кучето си?

  • Тиква

Най-лесният начин да увеличите приема на фибри на вашето куче е като добавите продукти с високо съдържание към храната му. Най-често стопаните на домашни любимци избират тиквата. Можете да я откриете консервирана или сами да си я направите на пюре. 

По-малките четириноги се нуждаят само от около една супена лъжица, добавена към обичайната им храна, докато по по-големите – до 3-4. Както всяка промяна, винаги въвеждането на нова храна в диетата на домашния ви любимец трябва да е бавно и постепенно. При по-едрите четириноги важи същото правило – започнете с по-малко количество и бавно достигнете до оптималното.

кучеСнимка: iStock

  • Зелен фасул

Зеленият фасул е друга пълноценна храна, която може да бъде чудесен източник на фибри за кучето ви. Вместо да го давате на домашния си любимец суров – пригответе го на пара – за по-лесно храносмилане. Ако нямате време или възможност – замразеният зелен фасул също е алтернатива. 

  • Сладки картофи

Сладките картофи са друга чудесна възможност за естествено повишаване на фибрите в менюто на кучето ви. Както и при зеления фасул, приготвянето на пара е най-препоръчителният начин. След като са готови – не забравяйте да ги оставите да се охладят, а след това – ги намачкайте или пасирайте. Отново – в зависимост от размера на кучето ви, можете да добавите от една супена лъжица до четири-пет. 

кучеСнимка: iStock

  • Добавки

Добавките с прахообразни фибри, които се продават без рецепта, също са опция, но те са подходящи по-скоро за краткосрочна употреба – например, ако домашният ви любимец има запек. 

В дългосрочен план, добавянето на фибри по този начин трябва да се прави внимателно, за да се избегне добавянето на твърде голямо количество твърде бързо. Защото това също има своите негативни резултати, най-често включващи диария. Внимателно прочетете инструкциите на опаковката и както винаги – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Виж още