6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

куче зеленчуци Снимка: iStock

П олзите от редовната консумация на пресни зеленчуци за нас, хората, са ненадминати. Добре знаем, че те са сред задължителните продукти за всеки, който иска да се храни здравословно. Но имат ли те същата стойност за домашните ни любимци? Разбира се, че да!

Предлагаме ви списък с някои от най-полезните зеленчуци, които да добавите в менюто на косматия си приятел. Или да потърсите храна за кучета, в която те присъстват. 

  • Сладки картофи

Честа добавка към храните и лакомствата за домашни любимци, защото са добър източник на въглехидрати и фибри. Сладките картофи съдържат витамините С и В6, бета-каротин и манган. Могат да осигурят допълнителна енергия на косматия ви приятел – така както протеините в диетата му. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Картофи

Подобно на сладките, обикновените картофи са богата на въглехидрати храна, чудесна за осигуряване на допълнителна енергия за домашния ви любимец. Въпреки това – с тях не бива да се прекалява. Те трябва да присъстват като допълнителна, а не основна съставка в добре балансираната диета на кучето ви. Бъдете внимателни с тях – неконтролираното добавяне на допълнителни калории може да доведе до проблеми с теглото.

  • Моркови

Морковите са добър източник на бета-каротин, както и на редица други витамини и хранителни вещества. Те са с ниско съдържание на калории, поради което често се използват в храните за кучета. Присъстват и в здравословните лакомства за косматите ни другари. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

  • Зелен фасул

Зеленият фасул не е сред първите неща, които се сещат стопаните на кучета, но е добре да знаете, че това е друг безопасен зеленчук, който да добавите в менюто на любимеца си. Той е добър източник на манган, фибри и витамините С, К и А. Освен това – зеленият фасул е с ниско съдържание на калории и, подобно на морковите, е добър избор за онези домашни животни, които са склонни към затлъстяване.

зелен бобСнимка: iStock

  • Грах

Грахът съдържа редица хранителни вещества – включително витамините К, С, В1, А, В6, В3 и В2, манган, фибри, фолиева киселина, фосфор, протеин, магнезий, мед, желязо, цинк и калий. Грахът също е относително нискокалорична храна с високо съдържание на диетични фибри, което е чудесно за кучета, чието тегло има нужда да се следи.

куче зеленчуциСнимка: iStock

6. Броколи

Броколите са добър източник на витамините С, К и А. В тях се съдържат и манган, фибри и фолиева киселина. Това е друг вид нискокалорична храна, която е безопасен избор за повечето кучета.

куче зеленчуциСнимка: iStock

 

Вижте още:

10 най-вредни храни за кучето ни

Виж още