Как да храним кучето си през зимата

куче вода Снимка: iStock

Т емпературите падат, дните стават по-къси, а времето е… ами влажно и хладно. Промените в околната среда, свързани с настъпването на зимните месеци оказват влияние върху нашите навици, настроение и поведение. Но замисляме ли се, че същото се отнася и за домашните ни любимци?

Как времето навън влияе на кучетата?

Когато навън стане студено и мразовито, голяма част от кучетата изразходват повече енергия просто, за да се стоплят. Особено ако прекарват повече време или живеят навън. Поддържането на постоянна телесна температура е ключов биологичен императив на всички животни, включително и на хората. Треперенето е едно от основните средства за това. То, само по себе си, изразходва голямо количество калории. А дори без него, като цяло губим повече калории в следствие на студа през зимата. 

куче водаСнимка: iStock

Проучванията показват, че кучетата, които по-често се излагат на ниска температура, се нуждаят от два до три пъти повече калории, отколкото през останалото време. Увеличаването на калориите води до повече натрупване на мазнини и намалява или компенсира загубата на енергия в следствие на треперене (или липсата му). Без допълнителен калориен прием, тези домашни любимци всъщност губят тегло.

Dogsandcats.bg

Ако кучето ви прекарва много време или живее навън през зимата, то метаболизмът му също се променя. Той използва мазнините с предимство пред глюкозата, което може да налага промяна на сегашната му кучешка храна към формула с по-високо съдържание на мазнини.

Как ниските температури влияят на теглото

Когато навън е студено и разходките на домашния ни любимец стават по-кратки. Няма нужда да отричате, знаем, че поради собствения си дискомфорт съкращаваме излизанията на животното. По-малко движение обаче, означава и по-малко разход на калории. Когато кучетата изразходват по-малко калории, те се нуждаят и от по-малко храна (или диетични калории). Ако продължите да давате на животното същото количество храна, това ще доведе до наддаване на излишно тегло, което е нежелателно и нездравословно.

куче водаСнимка: iStock

А какво да кажем за по-малкото часове дневна светлина?

Намаляването на дневната светлина означава и по-малко възможности за упражнения. И това има същия ефект, подобно на понижените температури. Физическата активност спада, както и разходът на калории. За това е необходимо да се намали и количеството храна.

Но скъсяването на дните причинява и други промени в метаболизма на вашето куче. По-късите дни сигнализират на мозъка на животното, че зимата идва. Това предизвиква някои хормонални промени с цел забавяне на метаболизма и запазване на разхода на калории. За сметка на това се увеличава отлагането на мазнини. Това явление, пишат от PetMD e резултат от генетична адаптация, която цели да подготви кучето за суровите зимни условия.

куче разходка зимаСнимка: iStock

За домашния ви любимец, който живее на закрито, това на практика означава, че има реален шанс от наддаване на тегло в следствие на намаления метаболизъм, ако продължи да се храни по същия начин. Кучетата, защитени от суровостта на зимата, се нуждаят от по-малко храна, за да компенсират хормоналните промени в тялото си.

Как да храним кучето си през зимата

Без значение кой е сезонът, ваша задача е да поддържате здравословното тегло на домашния си любимец. Това означава, че независимо дали е активен (ще са му необходими повече калории) или пасивен (ограничаване на порциите), животното трябва: да има талия като пясъчен часовник, погледнато отгоре; изпъкнал корем, погледнато острени; ребра, които могат лесно да се напипат, но не се виждат. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още:

Грижи за външния вид на кучето през зимата

Виж още