Как да изберем точните приятели за кучето си

кучета парк игра Снимка: iStock

П одобно на хората, не можете просто да съберете две кучета и да очаквате от тях да завържат дружба. Дори да смятате, че две четириноги могат да си играят страхотно заедно, в крайна сметка животните трябва да решат дали ще си станат приятели или просто ще се толерират. 

кучетаСнимка: iStock

Въпреки това, ако отметнете тези седем точки за съвместимост, двете кучета може и да се сприятелят по-лесно.

  • Имат ли съвместими стилове на игра?

Разбира се, повечето четириноги обичат да играят, но може би не по същия начин. Някои кучета са фенове на преследването – да тичат напред-назад едно след друго, докато други са по-скоро почитатели на игрите с борба. А има и такива, които се интересуват от преследването. Някои домашни любимци са по-спокойни в играта си, предпочитайки леко да се удрят едно с друго с лапите си или да подскачат в близост, докато бягат или се борят на място. 

Dogsandcats.bg

Никой стил на игра не е по-добър от друг, но четириногите трябва да са съвместими. Не е задължително да имат един и същ любим стил – стига ви само да има такъв, който взаимно харесват. 

кучетаСнимка: iStock

  • Има ли разумно съвпадение на размерите?

Кучетата със сигурност няма нужда да са с еднакъв размер, за да бъдат страхотни приятели за игра, но има някои предимства да са в една и съща гама. Когато двете четириноги са добре съчетани по размер, има по-малък шанс от наранявания. Това може да улесни играта им, без да се налага вие или другият собственик да се намесва. А ако са различни по размер, необходимо е по-голямото жовотно да е приятелски настроено и да има желание да играе с по-малкото. 

кучета играСнимка: iStock

  • На колко години са?

Не е необходимо кучетата да са на една и съща възраст или дори на близка, за да си прекарат страхотно, докато играят заедно, но годините все пак са едно от съображенията, които не можем да пропуснем. Съвместимостта по отношение на желание за игра, енергия и постоянство винаги е плюс. Най-големият проблем на четириноги с много различна възраст е, че по-младите домашни любимци обикновено искат (и могат!) да играят много по-дълго, дори и след като по-възрастното им приятелче се е наситило. 

  • Имате ли сходни възгледи за играта със собственика на животното?

Добрата игрална сесия между две кучета е свързана не само със самите животни: стопаните им също играят роля за успеха й. Има решения, които трябва да се вземат, когато четириногите играят и е най-добре да сте на една вълна с другия стопанин. Например, добре ли е да има лакомства за поощрение? А какво да кажем за играчките? Какви видове поведение ще ви подтикнат (или тях) да се намесите и да прекратите играта. 

кучета играСнимка: iStock

  • Другото куче играе ли възпитано?

Някои кучета могат да играят буйно и да влагат много енергия, но ако това се отнася и за двете четириноги, то не се безпокойте – те ще си прекарат добре! От друга страна, ако питомецът ви намира другото животно за страшно или доминантно, това не е добър знак. Кучетата, които са твърде напористи или груби и не играят добре не са добър избор за приятели за игра. Дори и косматият ви другар да не е уплашен, добре е да стопирате невъзпитаната игра по няколко причини. Тя не само може да доведе до ситуации, които не са забавни, но може да научи питомеца ви, че подобно поведение е приемлив начин за игра.

кучета парк играСнимка: iStock

  • Другото куче има ли лоши навици, които не искате вашият домашен любимец да придобие?

Като социални животни, кучетата се учат едно от друго, включително по време на игра. Подобно на децата, които правят бели, когато са прекарали време с непокорен приятел, четириногите също придобиват лоши навици от други четириноги. Този тип заразно поведение може да включва лай по непознати, тичане покрай оградата, ръмжене и хвърляне към други четириноги. 

кучета играСнимка: iStock

  • Вашето куче харесва ли другото четириного?

Интересува ли се домашният ви любимец от другото куче? Иска ли действително да играе с него? В крайна сметка това се оказва най-важното – дали четириногият ви другар има интерес към другото животно? И ако това е така – всичко, което трябва да направите, е да насрочите дати за игра! 

 

 

Виж още