Как да изберете килимите в дома си, когато имате куче

куче килим Снимка: iStock

З ашеметяващият и подбран с вкус килим може да бъде както основен акцент във всяка стая в дома ви, така и уютно място за гушкане с домашния ви любимец. Въпреки това, дори добре обучените четириноги, които не се скубят много, могат да оставят своя отпечатък (буквално и преносно) върху килима. Остри нокти, кални лапи, повръщано, космени топки и миризми – всичко това може да превърне красивата „фокусна точка“ на дневната ви е нещо, върху което дори не ви се иска да спрете погледа си. 

куче килимСнимка: iStock

„Трябва да бъдем реалисти”, коментира базираната в Чикаго интериорна дизайнерка Нан Рувел, която има две кучета и две котки. „Животните са си животни. Не можете да очаквате, че ще се размине без инциденти“. За това, преди да инвестирате в каквото и да е било подово покритие, уверете се, че то може да издържи на ежедневното взаимодействие с косматия ви другар. 

Намиране на подходящия килим

Има много видове подови настилки, които са подходящи за домове с кучета, но някои килими изискват повече поддържка. Търсете такива, които предлагат устойчивост на петна и са достатъчно издръжливи. Килимите със стегнат гъст косъм, изработени от вълна или устойчив на петна акрил (подобен на вълната) са добър вариант, коментира още дизайнерът. А и влакната се почистват лесно.

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да ви изглеждат крехки, плътно тъканите антични килими са издържали изпитанието на времето и също са подходящи за домакинства с кучета или котки, казва още Рувел. Устойчивите търговски килими също са добър вариант за домове с домашни любимци.

куче килимСнимка: iStock

Без значение кой тип килими предпочитате, мръсотията и инцидентите са неизбежни, така че във ваш интерес е да изберете такъв, който може да скрие доказателствата. Или с други думи – с повече цветове.

Килими, които да избягвате

Като собственик на домашен любимец, можете да изтриете килимите от естествени влакна от списъка си. Въпреки че безспорно впечатляват с външния си вид, те са доста трудни са почистване. Мокетите и постелките с дълъг косъм също са трудни за поддръжка, докато берберските черги с разхлабени примки могат да бъдат дори проблемни (питомецът ви може да закачи ноктите си при по-ентусиазирана игра, например).

куче килимСнимка: iStock

Почистване и грижа за вашите подове

За да поддържате добрия външен вид на килимите в дома си, почиствайте с прахосмукачка веднъж седмично и обръщайте специално внимание на петната, казва още Рувел. 

Вижте още: Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

Килимите могат да бъдат скъпа инвестиция, така че отделете време и пазарувайте внимателно. Не грабвайте първия килим, който хване окото ви. В допълнение, закупуването на подови постелки се свежда до познаване и почитане на вашия личен стил, като същевременно вземете под внимание и поведението на домашния ви любимец.

куче килимСнимка: iStock

 

Виж още