Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

куче Снимка: iStock

И нциденти се случват и при най-добре възпитаните кучета с изградени хигиенни навици. Независимо дали имате малко кутре, което още свиква да ходи на пелени или нещо се е случило, за да се „изпусне“ домашният ви любимец, петното на любимия ви килим е на лице. 

Специфичното при този тип лекета е, че дори и веднага да почистите след животното, миризмата на урина има „склонност“ да се задържа с часове след това.

Предлагаме ви няколко стъпки, които ще ви помогнат да почистите максимално добре петната от урина по килима си:

1. Необходимо е да действате бързо – колкото по-малко време петното стои върху любимия ви килим, толкова по-малък шанс има да остане следа.

2. Използвайте хартиени кърпички или чиста кърпа, за да попиете петното, като с тяхна помощ отстраните колкото се може повече течност.

Dogsandcats.bg

3. Ако имате прахосмукачка с приставка на водна основа – използвайте я, за да „извлечете“ течността от по-дълбокия слой на килима (ако има такъв).

4. Смесете ¼ чаена лъжичка течен препарат за миене на съдове с чаша топла вода. Не използвайте препарат за пране – често срещана грешка, която няма същия ефект.

5. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и я напръскайте директно върху петното. Дайте време от няколко минути, след което изплакнете мястото с топла вода.

6. Използвайте чисти кърпи (не вече употребените), за да отстраните остатъците от течността. Повторете колкото пъти е необходимо, докато петното не изчезне.

7. Завършете като сместите две супени лъжици амоняк с чаша вода. С получения разтвор изплакнете мястото и повторете, докато не остане никаква следа от петното по килима.

кучеСнимка: iStock

При по-дълбоки петна може да се наложи да употребите малко повече усилия. Вместо течния препарат за съдове, смесете 50/50 разтвор от бял оцет и вода. Изсипете го върху петното и с помощта на твърда четка, с енергични движения „изтъркайте“ зоната. Попийте остатъка с хартиени кърпи. Завършете като поръсите сода бикарбонат на мястото.

Да почистим след като домашния ни любимец се е изпуснал може и да не е любима част от отглеждането на куче, но със сигурност е необходима. Добър вариант да защитите дома си е да приберете всички килими и постелки, докато животното е още малко и няма контрол върху изхожданията си. Каквито и мерки да вземете обаче, със сигурност е полезно за знаете как да се справите с упоритите петна от урина.

 

Вижте още:

Как да почистим играчките на кучето си

Виж още