Как да изберете перфектното кучешко легло

кучешко легло Снимка: iStock

И ма стотици възможности за избор, когато става дума за легла за кучета – цена, размер, покривен материал, пълнеж, цвят, форма и тн. Ако нямате опит в отглеждането на домашен любимец, то може би се чудите откъде да започнете? И как да прецените кое легло е подходящо за вашия космат другар? 

куче леглоСнимка: iStock

Първото правило е – не мислете само за цвета! Нито дали ще си кореспондира добре с останалата част от интериора на дома ви. Знаем, трудно е да не искаме да купим нещо просто, защото ни допада цвета или пасва на декора ни. Това обаче наистина трябва да е последното нещо в списъка ви. 

Това, за което трябва да помислите е: здравина, издръжливост и комфорт. 

Dogsandcats.bg
  • Здравина

Едно добро легло за кучета трябва да има следните характеристики що се отнася до здравина:

  • Устойчиво на мръсотия и миризми
  • Машинно пране
  • Подходяща материя, която не задържа слюнка и петна

кучеСнимка: iStock

Важно е леглото на домашния ви любимец да поддържа тялото на животното и да осигурява опора на ставите му. Това е ключово, ако имате куче с дисплазия или артрит. В този случай добре е да търсите ергономичен модел с мемори пяна. 

  • Издръжливост

Никой от нас не може да си позволи да купува кучешко легло всяка година, камо ли всеки месец. Домашните ни любимци не просто дремват сладко и спокойно в своето кътче – те хапят, драскат, дъвчат, търкалят се в леглото си и го влачат от стая в стая. Някои дори, нека си го признаем, ходят до тоалетната там. Носят и храна, която се втрива между влакната им. За това кучешкото легло НЕ трябва да бъде направено от тънки нишки, които се късат лесно и не осигуряват защита на пълнежа вътре. 

куче леглоСнимка: iStock

Не е добра идея да избирате и модел, който има типичния „пълнеж за плюшени играчки“, тъй като той се натрупва в единия край и така леглото губи формата си при пране.

  • Комфорт

При избора на легло за кучето ви, важен е комфортът. В противен случай четириногото няма да има желание да дремва на него. Заложете на висококачествени материали, вместо тънък плат и бучки пълнеж, за да гарантирате спокойствието на вашия питомец!

Виж още