Знае ли кучето ми, че го обичам?

куче човек Снимка: iStock

К учешките ни другари ни правят щастливи по толкова много начини! Те ни осигуряват безусловна любов, много смях и още куп положителни емоции. И вярваме, че всеки собственик на четириного би потвърдил, че обича домашния си любимец, при това – много! Но разбират ли това самите кучета?

За щастие,

науката доказва, че косматите ни спътници наистина знаят колко много ги обичаме. Те го разбират чрез нашите действия, думи и вокални интонации.

Dogsandcats.bg

Разбира се, ако искате да отделите и малко допълнително време в гушкане на дивана или почерпите с екстра лакомство кучето си – то не би имало нищо против!

куче човекСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че ги обичаме?

Краткият отговор е да, домашните ни любимци знаят, че ги обичаме. Любовта, очевидно, е силна емоция, която хората изпитваме, но тя се захранва от химикали в тялото ни, основният от които се нарича окситоцин. Взаимодействията между вас и кучето ви водят до повишаване на нивата на „хормона на любовта“ и при двама ви. Окситоцинът е отговорен и за свързванто на родителите с бебетата им, отделя се и, когато партньорите прекарват време заедно. 

Когато се взирате в кучето си или го галите, нивата на окситоцин се повишават. Всъщност, когато кучето ви гледа без особена причина, то сякаш ви прегръща с поглед.

куче човекСнимка: iStock

Как кучетата разбират, че ги обичаме?

Освен освобождаването на окситоцин, други проучвания потвърждават, че кучетата са в по-голяма хармония с нас, отколкото предполагаме. Изследване на университета Емори от 2015 г. е установило, че когато домашният любимец усети миризмата на стопанина си, част от неговия мозък, наречена опашато ядро, започва да свети по различен начин, отколкото когато долови аромата на непознат. 

По подобен начин друго проучване на Унгарската академия на науките показва, че кучетата безпогрешно разбират тона на нашия глас. А това предполага, че те са в състояние да доловят и емоцията, която влагаме зад него. Всичко това кара учените да смятат, че домашните ни любимци могат буквално „да чуят“ какво чувстваме, независимо дали е гняв, тъга, разочарование или щастие. 

човек кучеСнимка: iStock

Как да покажем обичта си на куче така, че да ни разбере

Кучетата са животни, които се чувстват най-добре в стабилна среда, където има установена рутина и са заобиколени от близките си хора. Ако се чудите как да покажете на домашния си любимец, че го обичате, започнете като зададете очаквания и използвате положително подсилване, за да възнаградите доброто поведение.

Нашите кучешки спътници се чувстват най-щастливи, когато получават достатъчно умствена и физическа стимулация. Уверете се, че му осигурявате достатъчно упражнения, независимо дали е забавна игра на донасяне в близкия парк или участие в кучешки спорт. 

куче човекСнимка: iStock

Учените са на мнение, че кучетата могат да разберат малка част от човешкия речник. Проучване на Canine Cottages е установило, че пулсът на домашните ни любимци се увеличава с 46 процента, когато чуят думите „Обичам те“. Въпреки че може да не разпознава нелепите прякори, с които го наричате, четириногото безпогрешно разчита тона на гласа, който използвате. А това означава, че животното може да разбере и кога сте щастливи или доволни от него.

Разбира се, най-добрият начин да покажете на домашния си любимец колко ви е грижа, е чрез действията си. Кучетата обичат физическото докосване, така че отделете време, за да покажете на питомеца си обич, като го почешете по корема или зад ухото.

куче човекСнимка: iStock

Прекарвайте качествено време с косматия си другар и никога няма да ви се налага да се чудите: „Кучето ми знае ли, че го обичам?“ отново!

Вижте още:

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още