Как да изградите страхотна връзка с кучето си

куче човек разходка Снимка: iStock

Н езависимо дали сте начинаещ собственик на четириного или имате опит в отглеждането на домашни любимци, сигурни сме, че искате да изградите силна и добра връзка с четириногия си другар. Предлагаме ви няколко съвета и трикове, за да сте сигурни, че и вие, и четириногият ви другар ще се свържете на по-дълбоко ниво и действително ще почувствате онази споделеност, която търсите!

куче човекСнимка: iStock

  • Казвайте каквото мислите и имайте предвид това, което казвате

Може да ви звучи малко странно, но всъщност това е чудесен съвет за взаимодействие – при това не само с животни, но и с хора! Винаги мислете за съобщението, което изпращате и да, за буквалните думи, които използвате, но също и за тона, както и невербалните знаци. Сещате ли се израза: „Не е това, което каза, а как го каза“? Е, едва ли всички сме подозирали колко истина има в тези думи в действителност!

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

И тъй като с кучетата не споделяме един и същ език, трябва да бъдем много ясни и директни относно езика, който използваме при комуникацията с косматия си другар. Опитайте се да бъдете възможно най-последователни с командите, невербалните знаци и наградите при дресурата.

  • Хранете го с... обич

Буквално! Разбира се, в никой случай не омаловажаваме висококачествената храна и лакомствата – те са важна част от отглеждането и изграждането на връзка с косматия ви другар. Не по-малко важно обаче е да знаете кога да дадете на питомеца си емоционална подкрепа.

куче човек довериеСнимка: iStock

Кучетата и хората си приличаме по това, че се нуждаем от допир и взаимодействие, за да се чувстваме обичани и сигурни. За да се свържете с домашния си любимец, трябва да се уверите, че се грижите не само за физическите, но и за емоционалните му нужди. Трябва да разберете какво е най-добро за вас и домашния ви любимец: някои животни обичат да се гушкат, други се наслаждават просто да седят в същата стая като вас.

  • Научете повече за вашето куче

Удивително е колко по-лесно е обучението и като цяло – животът, след като започнете да забелязвате сигналите, поведението и предпочитанията на домашния си любимец. Опитайте се да обърнете внимание на физическите признаци, които той ви дава – стойка, поза на ушите или опашката… А след това използвате тези улики като отправна точка – те ще ви помогнат да общувате и да се справите с домашния си любимец по подходящ начин. 

куче човек разходкаСнимка: iStock

Това е особено полезно при обучение за усвояване на нови умения. Кучетата имат своите предпочитания, така че е важно да знаете какви са тези на четириногия ви другар!

  • Обичайте кучето си така, както то обича вас

Кучето ви обича безусловно – защо не си поставите за цел да се опитате да постигнете непоколебимата му любов и лоялност? Да, малко вероятно е да достигнете това ниво, но можете да опитате! Като цяло, продължавайте да правите това, което правите и проверете дали можете да добавите още нещо към ежедневната си рутина, за да покажете на четириногия си другар колко е специален за вас. 

куче човек разходкаСнимка: iStock

 

Виж още