Как да намеря нови приятели на кучето си?

кучета парк Снимка: iStock

Л оялни, приятелски настроени и достатъчно силни, за да отблъскват неприятели – кучетата действително са невероятни! Опитомени от хората преди хиляди години, днес те са най-популярните домашни любимци по целия свят! 

кучета паркСнимка: iStock

Освен вас обаче, косматият ви другар се нуждае и от други кучета, за да има пълноценен, щастлив живот. И така, къде да намерите подходящите четириноги, с които да се забавлява вашият домашен любимец? Е, винаги можете да отидете в някой парк или кафене, подходящо за кучета. Приютите, както и местата, които предоставят дневна грижа за четириноги също са добър избор. Нека разгледаме някои от опциите, които стоят пред вас.

Всичко започва с ранната социализация

Как можем да сме спокойни, че кученцето ни ще израсне и ще се превърне в активно, приятелски настроено четириного? Чрез ранната социализация, разбира се, съчетана с обучение за послушание. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре, защото по-младите кучета (на възраст от 8 до 20 седмици) реагират по-добре на обучението. Това е и чудесен период да инициирате взаимодействия с друго другарско куче. 

Dogsandcats.bg

кучета паркСнимка: iStock

Къде да потърсите нови приятели за домашния си любимец?

  • Разходете се до близкия парк

Къде можете да откриете различни кучета, с някои от които потенциално може да се сприятели вашето? Точно така, в отворени зони, където четириногите могат да тичат наоколо, да се срещнат с други себеподобни и да се забавляват. Така че, когато косматият ви спътник е готов, планирайте посещение на най-близкия парк. Ако имате късмет, то и двамата може да срещнете там нови приятели! 

кучета паркСнимка: iStock

Забележка: Не подхождайте с нереалистични очаквания от първото си посещение. Вместо това се уверете, че домашният ви любимец се забавлява.

  • Опитайте си късмета в заведения, подходящи за кучета

Много кафенета, ресторанти и барове имат стриктна политика за забрана на кучета на закрито, но има и доста заведения, които приемат домашни любимци в откритите си зони. Тези места са идеални за пиене на кафе, уют с четириногия ви другар и (потенциално) среща с други двойки човек-куче.

  • Съберете се с други собственици на кучета

Като стопанин на домашен любимец вероятно имате приятел или двама, които споделят вашата страст. Или може би съсед, с когото рядко говорите. Е, това е вашият шанс да си направите официално представяне. Стига, разбира се, домашният ви любимец да е отворен, дружелюбен и готов да общува, то нямате причини за притеснение. 

куче човек паркСнимка: iStock

  • Спрете непознат на улицата

Понякога всичко може да бъде точно толкова просто: при следващата си разходка, джогинг или поход с домашния ви любимец, учтиво се обърнете към друг собственик на куче и започнете разговора. Ако питомците ви си допаднат, могат да се поздравят, а вие да споделите обичайния си маршрут с вашия нов приятел.

  • Отворете социалните мрежи

Групите са срещи, било то насочени към собствениците на определена порода кучета или като цяло към домашни любимци, са чудесна възможност да се запознаете с нови хора. Освен това, тези срещи обичайно включват различни дейности на открито. 

куче лятоСнимка: iStock

Кучетата ни са любопитни, социални същества, които обичат да се сприятеляват със себеподобните си и да се забавляват. Но дори и най-сърдечните, любознателни четириноги понякога се нуждаят от нежно потупване в правилната посока. За щастие стопаните разполагаме с доста възможности за целта!

Виж още