Как да намерим приятели за игра за голямото си куче

кучета сняг Снимка: iStock

М акар в света да няма недостиг на кучета, може да се окаже изненадващо трудно да намерите приятел за игра за любимото си голямо куче. За съжаление, много хора все още се водят от погрешни схващания и предразсъдъци що се отнася до по-едрите четириноги, което води до ненужен страх и неудобни ситуации. 

Социализацията и уменията за общуване между кучетата започват с малки взаимодействия помежду им. За да се случи това обаче, добре е да имате предвид няколко неща, когато се срещате с други собственици на домашни любимци. Повярвайте ни – заслужава си да опитате!

кучета снягСнимка: iStock

  • Отскочете до близкия кучешки парк

Къде кучетата обикновено срещат приятели? В парка за домашни любимци, разбира се! Това може да бъде фантастичен начин да дадете възможност на вашия питомец да поздрави останалите четириноги, а защо не – да си създаде познанства в контролирана среда. А като бонус – и вие може да се запознаете с нови хора.

Dogsandcats.bg

Ако ви изглежда, че вашият космат приятел харесва друго куче, попитайте любезно собственика му дали е съгласен двете животни да си поиграят. А ако се получи – дали има желание да се срещнете отново в кучешкия парк някой път. 

В случай, че това изглежда твърде голям скок за вашето току-що социализирано голямо куче или не сте сигурни как ще реагира, не се притеснявайте! Вместо да го пускате в ограденото пространство в парка, защо просто не се поразходите наоколо?

кучета снягСнимка: iStock

По този начин животното ще може да се движи със собствената си скорост и да се поздрави (ако желае) с другите си събратя, безопасно защитено от бариерата на оградата – в случай, че има желание да се приближи до нея. Така ничие пространство няма да бъде нарушено и никой няма да пострада, ако възникне проблем. 

  • Запишете кучето си на специализиран курс

Ако усещате, че не успявате да се справите със социализацията на вашето голямо куче, можете да опитате да го запишете на специализиран клас, където вие и домашният ви любимец ще се срещате с други собственици и четириногите им всяка седмица. Разбира се, това не изключва и ежедневната работа у дома, но ще разполагате със спокойствие, знаейки, че косматият ви другар се учи да стане най-добрият приятел, който може да бъде.

А ето и най-добрата част: докато посещавате уроци, вие давате шанс да кучето си да се сприятели с останалите. За вас също ще е лесно да общувате с останалите собственици – най-малкото, защото имате обща тема за разговор!

кучета снягСнимка: iStock

  • Търсене във онлайн групи и социални мрежи

Групите във Facebook са друг начин, по който хора от цял свят се свързват помежду си. Просто потърсете по ключови думи, които включват породата на любимеца ви или населеното ви място, за да проверите какво ще изскочи. Дори и да няма група, която да ви даде точно това, което търсите, този начин е чудесен вариант да се свържете с други собственици на кучета. Никога не знаете кого можете да срещнете или на какви други полезни ресурси можете да попаднете.

И накрая – ако нито един от изброените методи не работи за вас, винаги можете да се върнете назад към „старата школа“. Или казано с други думи – да поразпитате наоколо. Вашият ветеринарен лекар или грумър може да знае за места в квартала ви, където стопаните на четириноги предпочитат да ги разхождат или дори за приятен човек, с когото могат да ви свържат. Бъдете отворени за нови възможности – никога не знаете какво може да се изпречи на пътя ви, независимо откъде започвате търсенето си!

Вижте още: 

Да имаш куче помага да намериш нови приятели

Не бъдете TОЗИ човек: 6 правила в кучешките паркове, които да следвате

Виж още