Да имаш куче помага да намериш нови приятели

куче разходка парк Снимка: iStock

Д а отглеждате домашен любимец действително е добре за вашия социален живот, сочат резултатите от ново проучване. Почти половината от собствениците на кучета са открили нови приятели или най-малкото – добри познати, докато са били на разходка с косматите си спътници, сочат резултатите от ново проучване.

Изследването, включващо 2000 собственици на четириноги е установило, че те са направили средно по четири нови запознанства чрез своя четириног приятел по време на разходка навън или при посещаване на класове за обучение на домашни любимци.

куче разходка паркСнимка: iStock

Като бонус - самите кучета също се радват на добра социализация, а 60% от анкетираните собственици вярват, че питомецът им има „други кучешки приятели“. Голяма част от стопаните на четириноги споделят също, че косматият им другар си има „другари за разходка“, които често излизат навън по същото време, по което и те. 

Dogsandcats.bg

Осем от десет собственици на кучета вярват, че е „важно“ за домашния им любимец да има приятели, с които се вижда редовно. Проучването е поръчано от детския телевизионен канал Boomerang, преди старта на новото им шоу Mighty Mike.

Защо кучешките приятелства са важни за домашния ви любимец?

Специалистите по кучешко поведение са категорични, че четириноги, които често общуват и се срещат с други себеподобни, са в състояние да образуват силни връзки и да развият социални умения, които хората трудно можем да забележим и разпознаем. 

кучетаСнимка: iStock

Идентично – домашните ни любимци са идеалният ледоразбивач за започване на небрежен разговор с непознат в близката градинка или парк. Като допълнение – получавате и много ползи за здравето си в следствие на физическото раздвижване.

Проучването, което цитирахме по-горе е установило също, че около 54% от собствениците на кучета смятат, че живота с домашен любимец е повишил увереността им, тъй като могат по-лесно да общуват с непознати. 

Други области от живота на анкетираните, които бележат подобрение, включват понижаване нивата на стрес, повече време и упражнения на открито. Всеобщото мнение е, че чувството за цялостното им щастие се е увеличило, а една трета от респондентите признават, че са започнали да организират „срещи за игра“ за себе си и своето куче. 

кучетаСнимка: iStock

Отглеждането на домашен любимец има положително влияние дори върху любовния живот на стопаните – дори да не ви се вярва! Фактите говорят обаче, че една шеста от участниците във въпросния експеримент споделят, че познават някой, който е срещнал другата си половинка чрез кучето си. 

Установено е също, че най-честите места, където четириногите се срещат с други себеподобни (63%), са градинки и паркове в квартала, където живеят. Средно собствениците им прекарват повече от седем часа и половина седмично навън, разхождайки питомците си. 

Социалната страна на това да имаш куче

Резултатите от цитираното проучване доказват, че да споделяш живота и дома си с домашен любимец крие различни ползи, включително и в социален аспект. Разбира се, всичко опира до  индивидуалността и личностните характеристики – както на самото животно, така и на стопанина му. Има кучета, които просто не са настроени приятелски и предпочитат компанията на любимите си хора, вместо нови запознанства в близкия парк. Същото се отнася и за някои стопани, които предпочитат да слушат музика или някой интересен подкаст по време на редовните излизания с косматия си приятел.

куче разходка паркСнимка: iStock

Всичко това потвърждава за пореден път максимата, че кучето е най-добрият приятел на човека – независимо от неговите предпочитания и начин на живот. 

 

Вижте още: 

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

Ползите от живота с куче

Виж още