Не бъдете TОЗИ човек: 6 правила в кучешките паркове, които да следвате

кучета парк Снимка: iStock

В одили ли сте някога домашния си любимец в кучешки парк? Да, тези места са любими на много собственици на четириноги и безспорно могат да бъдат безопасен, забавен начин, чрез който да осигурите на вашия питомец необходимото количество упражнения и социално взаимодействие. Но преди да се отправите смело към близката градинка или пространство, обозначено като подходящо за разходки на домашни любимци, предлагаме ви кратко освежаване на етикета на тези места. 

кучетаСнимка: iStock

  • Запознайте се с правилата – те са за всички!

Всеки парк за кучета има свои правила. Преди да влезете с кучето си в заградените пространства, отделете минута, за да се запознаете с тях и да се уверите, че не ги нарушавате неволно. 

  • Работете с вашето куче предварително

Парковете, предназначени за домашни любимци (наричани у нас и „кучешки градинки) са вълнуващи места за четириногите ни другари! Обикновено там е много динамично, случват се различни дейности. За това е важно да отделите време и да поработите с домашния си любимец върху някои от основните маниери на поведение и послушание – да сяда, долу и да идва при команда, например. 

Dogsandcats.bg

кучета паркСнимка: iStock

Уверете се, че косматият ви спътник разбира и изпълнява командите – това ще улесни възстановяването на фокуса му при нужда и ще можете да контролирате поведението му – дори ако животното се развълнува рязко. 

  • Представете го бавно

Ако в парка за кучета има и други четириноги, когато пристигнете, запознайте косматия си другар с тях бавно, за да сте сигурни и спокойни, че всички са дружелюбно настроени и си прекарват добре. Бъдете нащрек и внимавайте за признаци на безпокойство или агресия, като присвита между задните крака опашка, ръмжене, оголени зъби и скована поза на тялото – всички те ви казват, че е време да прекратите взаимодействията и да се оттеглите. 

кучета паркСнимка: iStock

  • Не губете кучето си от поглед

Една от най-често срещаните ситуации, които можете да видите в кучешкия парк е следната: собственик, пуснал кучето си спокойно в заграденото пространство решава, че няма нужда да обръща внимание на четириногото, тъй като „то няма къде да избяга“ и респективно е разсеян, занимавайки се с всичко друго, но не и с това да следи какво прави то. Искрено се надяваме да не се припознавате в гореописаното, но дори и това да е така – винаги има време да се промените!

След като кучето ви се настрои да поиграе, дръжте го под око. Не е задължително да си говорите с всички собственици на кучета, но винаги бъдете нащрек къде е вашият домашен любимец, какво прави и бъдете готови да се намесите, ако изпадне в беда. 

  • Почиствайте след кучето си

От само себе си се разбира, но все пак – ваша отговорност е да почиствате след собственото си куче на обществено място. Това, че нямате пликче под ръка или не виждате наблизо кофа не са оправдания. Точка.

кучета играСнимка: iStock

  • Знайте кога е време да се прибирате

Ако в заграденото пространство в парка има предимно големи кучета и това притеснява по-дребния ви домашен любимец, може би не е най-добрата идея да се застоявате вътре. Същото се отнася и, ако косматият ви другар е агресивен или се държи прекалено отбранително спрямо останалите четириноги. Преценявайте според ситуацията и знайте кога е време да се приберете вкъщи. Някои животни не се справят добре с прекомерната стимулация и вашият домашен любимец може да е един от примерите за това. 

кучета играСнимка: iStock

Идеята да отидете до кучешкия парк е всички, които са там (начело с кучето ви, разбира се!) да са щастливи и да си прекарат добре. Няма нищо на всяка цена – не го забравяйте!

Вижте още: 

Кучешки етикет в парка

Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

Виж още