Как да направим сухата храна по-апетитна за кучето

куче храна Снимка: iStock

М ного кучета нямат проблем да хапват една и съща суха храна всеки ден, а нетърпението, с което чакат гранулите да се озоват в паничката им, е впечатляващо! И стопаните на тези домашни любимци, разбира се, нямат нищо против – в крайна сметка, много експерти дори са на мнение, че четириногите не се нуждаят от разнообразие в яденето си за сметка на последователността. 

куче хранаСнимка: iStock

Въпреки (или може би – именно поради) това, когато косматият ни другар изведнъж стане крайно незаинтересован от съдържанието на паничката си, много собственици започват да се притесняват, че нещо с питомеца им не е наред. Следва и преглед при ветеринарния лекар, който ги увещава, че животното е съвсем здраво. И съвет: просто е дошъл момент да направите сухата храна по-привлекателна за косматия си другар. За щастие, има много начини как да направите това!

  • Добавете вода или друга течност

Много хора харесват сухата храна за кучета, защото е лесна за измерване, а и излизат по-евтино от пастетите и паучовете. Най-лесният начин да направите гранулите по-апетитни за косматия си другар, е просто да ги овлажните, като добавите топла вода. Като използвате 1 супена лъжица топла вода, която да поръсите директно върху сухата храна, вече поставена в купичката на кучето. Изчакайте няколко минути, докато попие и добавете още една супена лъжица течност, ако е необходимо. Оставете да престои около 10 минути, за да омекне.

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

В случай, че кучето ви все още не изглежда силно впечатлено, опитайте с пилешки, телешки или костен бульон.

  • Преминете към мокра или комбинирайте със суха храна

Мократа храна е далеч по-лесна за ядене, особено за кучета с малко или никакви зъби. А някои домашни любимци просто я предпочитат. Консервите имат и повече водно съдържание в сравнение с гранулите, така че животните могат да консумират по-големи количества и пак да си набавят същия брой калории.

За най-точна преценка, допитайте се до ветеринарния си лекар относно това колко мокра храна е добре да давате на кучето си на ден, ако решите да преминете само на такъв вид. 

Добре е да имате предвид и, че качествената консервирана храна е по-скъпа от гранулите, така че друг, по-бюджетен вариант е да започнете да смесвате суха с мокра формула. Преминете към диетата плавно, в продължение на около седмица, за да избегнете стомашно разстройство.

  • Допълнете със здравословни изненади

Друга идея е да добавите нещо апетитно към паничката с гранули на питомеца си. Желателно е да заложите на здравословни алтернативи, избягвайки остатъците от собствената си вечеря или други човешки храни. Опитайте готови, здравословни закуски или лакомства за кучета, пилешко месо (варено или на пара, без подправки), зеленчуци или плодове. 

  • Подходете с внимание към прясната храна за кучета

Някои собственици на домашни любимци смятат, че се грижат по възможно най-добрия начин за кучетата си, като им поднасят прясно приготвена храна. Ако се колебаете дали да не опитате тази възможност, не забравяйте, че хората и кучетата имаме различни хранителни нужди. В повечето диети с домашна храна за кучета липсват някои основни хранителни вещества, което може да има тежки последици за здравето на животните. За това, преди да решите да изберете тази опция, обсъдете го с ветеринарния си лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Бъдете предпазливи с полувлажната храна

Изглежда, че полувлажната храна е чудесен вариант за вас: просто отваряте торбичката и я изсипвате при гранулите на кучето. Нищо по-лесно от това, нали? Пастетите и паучовете обаче, съдържат повече захар и сол от гранулите и консервите. В тях се съдържат и изкуствени оцветители, подобрители на вкуса и консерванти. За това във всички случаи е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да промените диетата на питомеца си.

куче и котка хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

 

Виж още