Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

куче Снимка: iStock

Т ипично за нас е, когато седнем да се храним, обикновено да ни отнеме известно време – ние не бързаме, общуваме и същевременно се наслаждаваме на яденето си. Кучетата ни обаче имат съвсем различен подход що се отнася до вечерята си – обикновено изяждат всичко без да спират. При това – някои четириноги го правят доста скорострелно.

Добрият апетит, разбира се, е нещо чудесно, но бързото хранене може да доведе до редица потенциални проблеми, които могат да сполетят домашния ви любимец. Предлагаме ви да се запознаете с някои от тях, както и с начините, по които можете да ги избегнете.

куче ядеСнимка: iStock

Защо кучето яде толкова бързо?

Въпреки че е възможно домашният ви любимец просто много да харесва храната, която му давате, има и още няколко вероятни причини, каращи го да „омита“ паничката си за секунди. Ето най-често срещаните от тях:

Dogsandcats.bg
  • Състезание

Това се случва най-често ако имате повече от едно куче. Съперничеството с другото четириного може да накара вашият космат приятел да яде много бързо, за да не позволи на другото куче да докосне храната му. Чувството за конкуренция може да се е появило и ако в развъдника/приюта, където е било в първите дни от живота си, се е наложило да се състезава с останалите за храна.

  • Нередовен график на хранене

Ако сте осиновили кученцето си от приют, възможно е то да не е научено или да не е свикнало с редовен график за хранене. Това чувство на несигурност кога пак ще яде може би кара животното да облизва съдържанието на паничката си скорострелно. Ако се касае за подобна ситуация, бързаме да ви успокоим – навлизайки в ежедневната рутина, съчетана с грижи и любов, наплашеното куче бързо ще осъзнае, че времето за следващото му хранене не е толкова далеч.

  • Лошо хранене

Някои кучешки храни не са добре балансирани или не съдържат необходимите точно за вашия четириног приятел витамини, минерали и хранителни вещества. За това и животното може би се чувства постоянно гладно, а това води и до по-бързата скорост на хранене.

  • Заболяване

Определени здравословни проблеми са в състояние да накарат домашния ви любимец да изпитва прекомерен апетит, а оттам – чувството за глад да го кара да се храни много бързо. Заболявания като диабет или синдром на Кушинг могат да повлияят на метаболизма на вашето куче. Друга възможност е наличие на паразити в червата.

Защо е опасно кучето ни да се храни твърде бързо?

Понякога бързото хранене не само може да е сигнал за заболяване, което не е излекувано или не се лекува, но може и да причини заболяване на вашето куче. 

куче ядеСнимка: iStock

Според последни проучвания на Американския киноложки клуб (АКС), ако домашният ви любимец се храни твърде бързо той може да получи храносмилателни проблеми и повръщане

Съществува и опасност от задавяне, предвид, че животното бърза да глътне храната си, без да я сдъвква добре. Друг възможен риск е подуването на стомаха, което се случва, когато кучето поглъща много въздух в резултат на прекалено бързото хранене. 

Ако не сте сигурни в причината за бързото хранене на вашето куче– не губете време да го заведете на ветеринар. Особено тревожно е, ако това е ново поведение при домашния ви любимец.

Как да накараме кучето да яде по-бавно?

  • Ако се окаже, че кучето ви има здравословен проблем, то самото лечение на състоянието му ще върне апетита му в норма, а оттам – темпото на хранене ще се забави. 
  • Ако проблемът е в нискокачествената храна – преминете на такава с по-високо качество или премиум клас.
  • Ако отглеждате повече от едно куче в дома си, най-добре е щом дойде време за хранене, те да са в различни стаи, за да не могат да си „гледат в паничките“ – образно казано. Ако кучето се чувства по-сигурно и спокойно, то ще започне инстинктивно да се храни по-бавно.
  • Увеличете броя на храненията – намалете порциите. Вместо да давате цялата храна наведнъж или на два пъти, защо не я разделите на три или четири порции. По този начин намалявате риска от подуване на стомаха.
  • Използвайте купа за бавно хранене. Ще ги откриете в зоомагазините. Те са много полезни и хитро проектирани с вградени препятствия, които карат кучетата да ядат по-бавно. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че причината за бързото хранене на вашето куче може и да не е сериозна, винаги е добре да следите държанието на любимеца си. Хранителните му навици могат да доведат до различни поведенчески и медицински проблеми. За това – следващият път, когато забележите как косматия ви приятел „поглъща“ вечерята си на един дъх, отделете време и помислете каква може да е причината.

 

Вижте още:

Как правилно да сменим храната на кучето си

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

 

Виж още