Как да направите сами балсам за кучешки лапи

куче лапи Снимка: iStock

З а някои кучета (особено породите, създадени да издържат на  студено време), няма нищо по-вълнуващо от разходка из заснежения парк или градинка. Но мразовитите зимни условия и студени, заледени настилки навън могат да увредят лапите на домашния ви любимец.

куче лапиСнимка: iStock

В зоомагазините можете да откриете различни продукти за защита на възглавничките на лапите на четириногия ви приятел. А ние имаме една идея за вас – защо не опитате сами да направите балсам, с които да ги предпазите? Така ще сте уверени в съставките, които ще се съдържат в него, а и, както ще се убедите сами, ако продължите да четете – няма нищо сложно!

Как да си направим сами балсам са кучешки лапи

Какво ви е необходимо:

Dogsandcats.bg
 • Няколко празни тубички/шишенца (в зависимост какво количество искате да направите) 
 • Малка цифрова кухненска везна, по избор
 • Малка тенджерка
 • 2 супени лъжици зехтин, слънчогледово или бадемово масло
 • 2 супени лъжици кокосово масло (разтопено)
 • 1 супена лъжица масло от ший
 • 4 ч.ч. пчелен восък 

Как да го направите?

Сложете в тенджерата маслото от ший и пчелния восък и ги разтопете на слаб огън. Добавете останалите течни съставки и разбърквайте непрекъснато, докато всичко се смеси добре. 

куче лапиСнимка: iStock

Внимателно изсипете получената смес в тубичките или кутийките за балсам за устни. Оставете да изстине, докато стане твърдо. 

Можете да нанасяте балсама като превантивна мярка за предпазване на кожата на лапите на кучето ви и носа му още при първите по-хладни зимни дни. Използвайте в рамките на 1-2 години. 

Други методи за защита на лапите на кучето ви през зимата

 • Ботуши

Да, знаем, че вашето куче може да не ги обича особено и дори да изглежда леко глуповато с тях, но истината е, че кучешките обувки са доста ефективно средство за защита на лапите на четириногите от сняг и лед. Те предпазват възглавничките и от досег с продуктите за размразяване като химическа сол, например, които често биват разпръснати по улиците в града. 

 • Закупен от магазин балсам за лапи

Ако бързате и нямате време да си направите сами, помислете за закупуване на готов продукт.

куче лапиСнимка: iStock

 • Премахване на излишните косъмчета

Поддържането на късата козина на лапите на кучето ви е важна, тъй като това ще предотврати образуването на топки от сняг и лед, които могат да доведат до протриване, напукване и дори – порязвания. Ако не сте сигурни как точно да подстрижете косъмчетата – посъветвайте се с ветеринарния си лекар или посетете професионален грумър.

 • Задължително почистване след разходка

Ако решите да не използвате обувки на кучето си, не забравяйте да избършете краката му, преди да влезе вътре, за да се уверите, че сте отстранили продуктите за размразяване (като сол), заедно с всички ледени топчета, които може да са се образували при игрите на животото в снежните преспи.

Вижте още: Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Виж още