Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че упражненията и умствената стимулация при игрите на открито са от ключово значение на поддържането на доброто здраве и щастие на домашния ни любимец. Какво обаче трябва да направим, когато е твърде студено? Кога рисковете от прекарването на време на студа навън надвишават ползите от престоя под открито небе?

Сигурни сме, че през зимните месеци, когато температурите (особено сутрин) са под нулата, мнозина стопани на кучета си задават въпроса: Кога действително е твърде студено за разходка с кучето ми?

За да достигнем заедно до отговора – нека разгледаме опасностите, свързани с хладното време и как можем да се насладим на красивата и заскрежена природа в компанията на косматите си спътници без това да се отрази на здравето им. 

куче зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не всички кучета са равни пред студа

Едва ли ще се уморим да изтъкваме, че всяко куче има индивидуална личност, характер и потребности. За това и „студът“ за едни е просто лек хлад. При други домашни любимци същият „хлад“ може да причини измръзване, треперене и желание да се приберат някъде на топло. 

Ето някои от променливите, които влияят на това как кучетата реагират на студа:

  • Тип козина

Кучета с гъста, двуслойна козина са склонни да понасят студа далеч по-добре (помислете за Хъскитата, Нюфаундлендите или Самоедите). В повечето случаи представителите на тези породи са селектирани и отглеждани в райони със северен климат, а често могат да притежават и други анатомични, физиологични или поведенчески характеристики, които им позволяват да се чувстват комфортно, когато навън е мразовито. 

На съседната плоскост са кучетата, които имат много тънка козина (например хрътките или голите породи), които страдат най-много при студено време.

  • Цвят на козината

В ясен ден черните, кафявите или другите кучета с по-тъмна козина са в състояние да абсорбират значителни количества топлина от слънчевата светлина. Това поддържа телесната им температура по-висока в сравнение с тази на техните братя със светло покритие. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Размер

Малките кучета имат по-голямо съотношение на повърхност към обем. Или с други думи – колкото по-дребно е едно четириного, толкова повече кожа има, чрез която губи топлина. Следователно – при тези домашни любимци телесната температура спада по-бързо и на тях им става по-студено за по-кратък период от време, отколкото се случва това при по-големите им събратя

  • Тегло

Телесните мазнини са добър изолатор. По-слабичките кучета са по-склонни да изстиват по-бързо, отколкото техните по-едри другари. Въпреки това – рисковете за здравето, които идват с наднорменото тегло, надвишават всички ползи. Така че – недейте да угоявате кучето си през зимните месеци в погрешно разбран опит да го предпазите от студа. 

  • Кондициониране

Всички сме го изпитвали. 10 °C през октомври е доста хладно време. Но след дълга, студена зима, същите тези градуси през април могат да ни накарат да сложим тениските с къс ръкав и пролетните панталони. Кучетата, които са свикнали на ниски температури, се справят по-добре с кондиционирането, отколкото домашни любимци, които не са. 

  • Възраст и здраве

Кутретата и възрастните кучета, както и болните четириноги с отслабен имунитет, не са способни да регулират телесната си температура толкова добре в сравнение със здравите домашни любимци, които са в разцвета на живота си. Следователно те се нуждаят от по-голяма защита от студа. 

куче зимаСнимка: iStock

Не само ниската температура прави студа

Да, ако температурите навън са под нулата, със сигурност ще са ни необходими дебело яке, шал и шапка, ако искаме да се покажем навън. Но не само градусите са единственият фактор на околната среда, който влияе върху това как кучетата ни усещат студа. Трябва да отбележим и :

  • Студен вятър

Неслучайно на повечето апликации за смартфони, прогнозата за времето има едно поле, наречено „Усеща се като“. Един хладен и пронизващ бриз може да намали градусите почти незабележимо и бързо да прореже козината на кучето. А това – значително да намали способността му да се изолира и предпазва от ниските температури. 

  • Влага

Дъжд, мокър сняг, плътна мъгла…Всяка форма на влага, която се утаява по козината на кучето, може бързо да го охлади допълнително – дори температурата на въздуха да не е толкова ниска.

  • Облачна покривка

Когато слънцето е скрито зад плътна пелена от гъсти сиви облаци, дните се чувстват по-студени. Домашните ни любимци усещат това още по-силно, защото не могат да попият топлина, идваща от лъчите на слънцето.

куче снягСнимка: iStock

  • Активност

Ако домашният ви любимец е много динамичен, активен и „не се спира“, докато е навън, тялото му може да генерира достатъчно допълнителна телесна топлина, за да се чувства животното комфортно – дори ако температурата навън е ниска.

Кога студът през зимата се превръща в проблем?

Като цяло, ниските температури не са притеснителни и не представляват пречка пред повечето кучета да получат ежедневната си доза раздвижване. Моментът, в който някои четириноги започват да се чувстват неудобно е, когато градусите паднат под 5 °C.

Ако навън е 0 °C или надолу, собствениците на кучета от дребни породи, такива с тънка козина и/или много млади, стари или болни домашни любимци, трябва да им обърнат специално внимание. Това е моментът, който е индикация за всички тези стопани, че техните четириноги приятели могат потенциално да развият здравословни проблеми, свързани със студа, като хипотермия и измръзване.

Най-добрият начин да установите дали домашният ви любимец се чувства дискомфортно навън, когато е студено, е да наблюдавате поведението му. Ако забележите, че животното трепери, оглежда се притеснено на различни страни, хленчи, изглежда дезориентирано, вдига една или повече лапи във въздуха – време е да се приберете вътре на топло. 

 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

Виж още