Как да научим кучето да носи фризби

куче Снимка: iStock

П ризнайте си честно – колко пъти ви се е случвало да гледате (с лека завист) стопани на кучета в парка, които играят на фризби с домашните си любимци. И да, тези животни действително скачат, хващат летящия диск и го носят обратно на собствениците си. Звучи и изглежда впечатляващо, нали? 

кучеСнимка: iStock

Ако мечтаете да научите и вашия космат другар да играе с вас на фризби, трябва да знаете, че това далеч не е толкова сложно, колкото изглежда. Всъщност, нещата са съвсем прости – целта ви е животното да започне да възприема летящия диск като най-доброто нещо на света.

Играта на фризби е добър начин не само да се раздвижите и да подишате чист въздух, но и е чудесен начин да се свържете с кучето си.

Dogsandcats.bg
 

А ето и как да научите домашния си любимец да играе с фризби

  • Стъпка 1

Поставете фризбито на земята и сложете в него няколко от любимите лакомства на кучето си. Похапвайки от диска това ще изгради положителна роля на предмета в съзнанието на животното.

кучеСнимка: iStock

  • Съпка 2

Плъзнете фризбито по земята пред вашето куче, преместете го напред-назад, но близо до животното, така че то лесно да може да го докосне с капа. Насърчете го да ви го донесе, използвайки щастлив глас и похвали. 

  • Стъпка 3

Редувайте фризбито с другите играчки на вашето куче, така че то да започне да го свързва с времето за игра.

кучеСнимка: iStock

  • Стъпка 4

Начало на играта с фризби. Първо – завъртете диска по земята и го приплъзнете напред. Повечето кучета инстинктивно тичат след движещи се неща, така че – насърчавайте животното да го донесе. 

  • Стъпка 5

Похвалете кучето си, когато донесе фризбито и му кажете с щастлив глас, че е най-доброто приятелче на света! Повечето четириноги ще запомнят, че сте доволни и одобрявате щом ви донесат диска, а това ще ги накара да повторят заученото.

  • Стъпка 6

Хвърлете внимателно фризбито на кучето си, като същевременно го насърчавате да го хване. Уверете се, че то вижда накъде го мятате. Нека в началото – не много далеч, като внимавате да не ударите животното с летящия диск. Постепенно увеличавайте разстоянието. 

кучеСнимка: iStock

  • Стъпка 7

Играйте с кучето си на фризби всеки ден, когато можете. Важно е това да се превърне в щастливо време, на което да се наслаждавате заедно!

За какво да внимавате

Винаги, когато играете на фризби с кучето си, бъдете внимателни в каква посока хвърляте диска. Твърде много високи скокове, завъртания и твърди „кацания“ могат да причинят сериозни наранявания на домашния ви любимец. Бъдете една идея по-внимателни и в случай, че животното има здравословни проблеми, наскоро е претърпяло контузии или бедрата му не са здрави.

кучеСнимка: iStock

Може би е излишно да казваме, но все пак – бъдете съсредоточени да не ударите кучето с фризбито. Достатъчно е само едно по-сериозно негативно преживяване, за да откажете кучето да играе повече. 

 

Вижте още:

Как да научите кучето да тича с вас в парка

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още