Как да научим кучето да поздравява учтиво гостите ни

куче Снимка: iStock

В сички обичаме да се прибираме у дома при нашите кучета. Едва ли има същество на света, което да е по-развълнувано да ни види и да ни покаже колко сме му липсвали веднага, щом пристъпим прага на вратата. За съжаление обаче, понякога твърде силния ентусиазъм и желание на четириногите ни приятели да ни поздравят с „добре дошли“ може да се превърне в проблем. Това е така, защото при много четириноги демонстрацията на любов е съчетана с подскачане, скачане и драскане или силен лай. 

Да накарате кучето си да поздрави любезно новодошлите ви гости невинаги е лесно. Може да отнеме доста време, търпение и тренировки, за да научите животното какво точно се иска от него. И бързаме да ви предупредим – няма да се случи за една нощ. 

Ако следвате стъпките, които ще ви предложим малко по-долу обаче, може да пожънете известен успех и да научите косматия си приятел как да се държи добре, когато ви идват гости.

Dogsandcats.bg

Започнете, като научите кучето да поздравява учтиво вас

Като начало – започнете да учите домашния си любимец как да ви поздравява правилно (според вашето желание), щом се приберете у дома. Така то постепенно ще свикне да прилага техниката и при вашите гости и приятели.

Как да го направите

Още щом влезете през вратата – отправете команда на домашния си любимец да остане спокоен. Не я повтаряйте, но и не пренебрегвайте непослушанието му. Постарайте се – чрез тона и езика на тялото си да „подтикнете“ животното, че е важно да направи това, което се иска от него. Можете да опитате да игнорирате поведението на кучето (ако продължава твърде екзалтирано да ви се радва) или да го „изтласкате“ от себе си – доколкото е възможно. Това може да отнеме време и известни усилия – особено в началото. Важно е да останете спокойни и да бъдете търпеливи. 

кучеСнимка: iStock

Щом кучето ви е седнало – покажете му, че и вие сте щастливи, че сте у дома при него. Нека похвалата се случи с любящ и успокояващ глас. Можете да поощрите позитивното поведение с лакомство или друг вид възнаграждение – игра или кратка разходка навън. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод за обучение при кучетата

Бъдете постоянни – това упражнение трябва да се превърне в ежедневна практика, за да може вашето куче наистина да го усвои и запомни. Ще става все по-лесно и по-лесно – сами ще се уверите в това.

Научете кучето да влиза учтиво у дома

Ако домашният ви любимец обича да прекарва време навън (в случай, че живеете в къща с двор) – добра идея е да го научите да сяда щом влиза обратно вътре. За целта можете да поставите „поздравителна постелка“ близо до входната врата. Винаги щом животното седне на желаното от вас място след отправена команда – възнаградете положителното поведение с лакомство. 

Това упражнение е малко по-трудно при домашен любимец, който спада към по-енергичните и активни породи. Неговата инстинктивна реакция е да влезе и да започне да тича из цялата къща развълнувано. Ще трябва да бъдете много търпеливи и да се придържате към обучението всеки път, когато кучето ви влиза отвън. Скоро ще видите желаните резултати и косматият ви приятел ще се научи какво се изисква от него. 

Всички тези техники ще помогнат на вашето куче да разбере, че трябва да остане спокойно, когато вратата се отвори или когато някой влезе в дома ви.

кучеСнимка: iStock

Научете кучето да поздравява посетителите учтиво

След като домашният ви любимец е усвоил горните команди – идва ред да поканите хора в дома си. Започнете с един или двама души. Накарайте приятелите си да почукат на вратата или да позвънят на звънеца, след което – приложете наученото. Накарайте домашния си любимец да седне на място. Не отваряйте вратата докато животното не изпълни командата. 

Без значение е колко време ще отнеме – по-важното е домашният ви любимец да постъпи правилно. Помнете – винаги в началото е по-трудно, но никога не забравяйте да похвалите кучето – колкото и време да му отнеме. Целта е щом пуснете госта си вкъщи, домашният ви любимец да остане в спокойно състояние. Ако това е изпълнено – накарайте приятеля си да поздрави четириногото, дайте му време да подуши госта ви и след това – нека седне на дивана в хола, например. Едва щом човекът се е настанил удобно, дайте знак на кучето си, че може да се приближи и да се присъедини към вас. 

Постепенно може да продължите да каните все повече хора, за да сте сигурни, че косматият ви приятел наистина разбира какво се очаква от него. Продължавайте да бъдете последователни и търпеливи. 

кучеСнимка: iStock

Когато сте на разходка и спрете да говорите с някого, научете кучето си да седи до вас. Оставете човека да поздрави косматия ви другар и позволете на четириногото го подуши. Трябва да прилагате тази техника за „седящ поздрав“ всеки път, когато срещне нов човек, независимо къде се намирате.

Помнете – само чрез вашето любящо и постоянно обучение и поощрения за добре изпълнената работа можете да научите домашния си любимец да слуша и изпълнява командите ви. А случи ли се това – тогава ще можете да каните в дома си различни хора без да се притеснявате, че твърде ентусиазираните реакции на кучето ви могат да ги стресират или притеснят. Заслужава си, не мислите ли?

Вижте още: 6 често срещани грешки при дресурата на куче

 

Виж още