Как да научим кучето си да пие от бутилка за вода

куче пие вода Снимка: iStock

Д а научите кучето си да пие спокойно от бутилка с вода е сладък, но и полезен трик. Освен забавно, това има и своите практически причини – идеално решение за походи, пътувания до близкия кучешки парк, разходки в квартала и дни на плажа. Или с други думи – всяко място, където би било по-трудно да вземете със себе си купичка за вода (освен ако не разполагате със сгъваема).

И въпреки че местата, най-често посещавани от кучета, обичайно разполагат с общи паници за вода, има известни рискове, свързани с използването им. Така че, наличието на личен източник или директно от бутилката е допълнителна защита срещу болести. 

куче водаСнимка: iStock

Вижте още: Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

Dogsandcats.bg

Някои кучета започват да пият от бутилка за вода естествено, докато други могат да се нуждаят от известно насърчаване от ваша страна. Това е така, защото пиенето от бутилка е малко по-различно от начина, по който животните се хидратират обичайно.

Ето как да научите кучето си да пие от бутилка вода

  • Използване на адаптер

Най-лесният начин е като използвате адаптер за домашни любимци, който се поставя на стандартна бутилка с вода. Идеята му е, че водата изтича от бутилката само, когато животното премести топката в средата на адаптера, като добре нос или я оближе. 

В зоомагазините и онлайн можете да откриете и диспенсъри за вода с адаптери за домашни любимци, който повечето кучета приемат сравнително лесно.

куче водаСнимка: iStock

  • Направо от бутилката

За да научите домашния си любимец да пие от бутилка с вода без адаптер, вземете бутилка с вода със спортна капачка, която ще ви позволи да регулирате донякъде количеството вода, което изтича от нея.

Извадете бутилката с вода, когато кучето ви е жадно и започнете с едва отворена спортна капачка, така че да изтече само тънка струйка. Когато животното се почувства удобно, може да увеличите количеството изтичаща вода. Дайте време на питомеца си да се ориентира откъде изтича водата и какво следва да направи. 

кучеСнимка: iStock

  • Съвети за малки кучета

Малките кучета често имат уникален начин да пият от бутилка с вода – всъщност, те „загребват“ с език желаното количество. Ако косматият ви другар предпочита този метод, добре е водата да е близо до върха, за да му е по-лесно. Би помогнало, ако имате бутилка с малко по-голям отвор, така че езичето на животното по-лесно да се побере в гърлото на бутилката. Отворът обаче също трябва да е достатъчно малък, за да не се забие носът му.

Дръжте бутилката под ъгъл, така че езикът му да може да влезе вътре, за да изгребе водата, подобно на купа.

Вижте още: 

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

Колко често да сменяме водата на кучето си

 

Виж още