Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

йорки Снимка: iStock

Н а всеки стопанин на куче се е случвало да е навън, но да е забравил да вземе със себе си паничка или бутилка с вода за домашния си любимец. Тогава на помощ при хидратацията на животното идват удобните купички с вода, които можем (за щастие– все по-често!) да открием в градините на кафенета и ресторанти, както и в по-големите паркове в града.

Колкото и да са необходими през горещите месеци обаче, общите панички за вода крият някои рискове за косматия ви приятел като бактерии или паразити, с които може да се сдобие, утолявайки жаждата си след приключенията на открито.

Безопасни ли са общите купи за вода?

Всички знаем колко важно е да поддържаме домашния си любимец добре хидратиран, особено през горещите месеци, когато температурите навън са високи. Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, изсушаване на носа и носната гъба, повръщане, загуба на апетит и други неприятни последици за косматия ви спътник. Дали обаче общите панички за вода са най-добрият вариант да осигурим така желаното разхлаждане на кучето си?

Всички обществени купички за вода носят потенциален риск. Съществува възможност домашният любимец да бъде заразен с някои болести и паразити, след като е пил от тях. Докато заразите при кучетата се разпространяват най-често чрез кашляне и кихане, възможно е косматият ви другар да бъде изложен на патогени, чиято благоприятна среда е замърсената течност в общите купички. 

Dogsandcats.bg

За това – винаги е по-безопасно да имате отделен източник на хидратация за вашето куче. 

Как болестите и паразитите се разпространяват чрез общите съдове с вода

Кучешките купички съдържат повече неща от това, което виждате на пръв поглед. Те буквално могат да бъдат инкубатор за всякакви заболявания. За съжаление, независимо дали стоят в двора на ресторант, зад витрината, в парка за кучета или на бара на плажа, водата в тези панички може да се замърси еднакво бързо и лесно. 

Важно е да имате предвид, че рядко общите паници за вода за кучета се почистват редовно. Въпреки че водата в тях се сменя често, няма как да разберете действително кога за последен път съда е дезинфекциран. Няма как и да знаете дали водата в тях не е застояла с дни, както и дали просто не е допълнено с прясна без да бъде изхвърлена старата течност. 

Застоялата вода може да бъде замърсена с предмети от околната среда като листа и пръст, а това прави разпространението на бактерии и паразити още по-лесно. Някои кучета, в прекаления си ентусиазъм, често бъркат с лапи в купичките си за вода, докато пият, така че на дъното на общите паници често може да има и остатъци от кал, както и други потенциално опасни неща за домашния ви любимец.

кучеСнимка: iStock

Някои заразни болести могат да бъдат предавани чрез общи купи за вода

Ето някои от болестите, които могат да се разпространяват от куче на куче чрез обща купичка за вода. Това се случва както чрез замърсяване на самата живителна течност, така и на самия съд, в който се намира тя.

  • Чревни паразити

Замърсените с изпражнения общи паници за вода могат да се превърнат в приветлив дом за много чревни паразити като кръгли червеи (глисти) и плоски червеи (тении). Попаднали веднъж в организма на домашния ви любимец, те могат да причинят сериозни здравословни проблеми. 

  • Ламблиоза (причинена от паразита Giardia)

Giardia е чревен паразит, който се разпространява чрез фекално замърсяване и често може да се открие в застояла вода (блата и локви). Той може да причини диария на домашния ви любимец, тъй като уврежда пряко способността на организма на животното да абсорбира вода и хранителни вещества. Този паразит е особено опасен, защото лесно се предава от куче на куче, особено опасен е за кутретата и по-възрастните животни.

  • Лептоспироза

Тази бактерия „напомня“ за себе си най-често в края на лятото, есента и след обилни дъждове, тъй като обитава застояла вода, влага и кал. Може да засегне черния дроб и бъбреците на домашния ви любимец. Сред основните симптоми на лептоспироза са треска, летаргия, повишена жажда, повръщане и диария. Бактерията може да се предава и на хора.

Ако вашият домашен любимец има здрава имунна система, вероятно няма да се зарази със сериозно заболяване от споделена купа с вода. Кутретата, възрастните кучета и четириногите с нарушена имунна система обаче са по-застрашени.

  • Кучешки папилома вирус

Този вирус може да се разпространи чрез директен контакт със слюнка на заразено куче. Ако болно четириного е кихнало или е имало прекомерно лигавене около паничката по време/след като е пило от нея, слюнката му може да зарази всяко следващо, което се хидратира от нея. 

Този вирус често се проявява под формата на брадавици около устните, езика и венците на кучето. Ако забележите симптомите – свържете се с ветеринарния си лекар.

  • Развъдна кашлица

Развъдната кашлица е често срещата респираторна инфекция, която се характеризира освен с кашляне и с кихане, треска и дори загуба на апетит. Възможно е, макар и по-рядко, заболяването да се разпространи чрез замърсени съдове за вода.

  • Салмонела

Салмонелата е бактерия, която може да оцелее във водата (и може да зарази както кучета, така и хора). 

Кой е най-безопасният начин да хидратираме кучето си навън?

Най-безопасният и сигурен начин да защитите любимия си кучешки спътник от всякакви потенциални опасности, които крият общите купички за вода (или изкушението да пие от мръсна локва), е да имате сгъваема купичка или бутилка, заедно с източник на прясна вода.

кучеСнимка: iStock

Ако нямате нито едното от изброените в себе си, отбийте се до близкия ресторант или кафене и поискайте чаша вода за себе си, която да дадете на домашния си любимец. Ако наблизо има обща купа за вода и все пак решите да разрешите на животното да я използва, винаги първо й хвърлете един поглед. Следете за замърсители като листа, кал, изпражнения или нещо друго, което плува или замъглява бистротата на водата. Ако водата в общата купа не ви изглежда чиста – не позволявайте на кучето ви да пие от нея. 

И не на последно място – уверете се, че практикувате добра хигиена и по отношение на купата за вода на домашния си любимец у дома. В идеалния случай, тя трябва да се мие и изплаква ежедневно. Ако имате повече от едно куче – поддържането на добрата хигиена на съдовете за вода е още по-съществено, тъй като има по-голям шанс различни микроби да влязат в тях и да се разпространят помежду им.

И преди сме споменавали, но ще припомним – най-добре е да изберете купички от неръждаема стомана или керамика пред пластмасови. Те се мият по-лесно (дори в миялна машина), а и не задържат толкова бактерии и нечистотии. 

 

Вижте още:

Колко често да сменяме водата на кучето си

Къде да поставим купичките на кучето си

 

Виж още