Колко често да сменяме водата на кучето си

куче пие вода Снимка: iStock

Н яма съмнение, че вашето куче трябва да има достъп до чиста вода през целия ден. Едва ли е възможно да предвидите кога домашният ви любимец ще ожаднее и ще има нужда да се хидратира. Но добре ли е, ако оставите водата да престои в купичката му за няколко часа? А какво да кажем за една нощ? 

Вредно ли е за здравето на косматия ни приятел, ако му дадем вода, която вече не е чак толкова прясна? Нека заедно научим отговорите на тези въпроси. Защото знанието им ще ни гарантира, че ще дадем най-добрата възможна грижа за домашния си любимец.

Колко често трябва да сменяте водата в купата на вашето куче

Най-добре е да сменяте водата на домашния си любимец два пъти на ден. Това препоръчват съветници по хранене на домашни любимци, подкрепени от ветеринарни лекари. Без значение е дали давате на кучето си вода от чешмата или филтрирана, ако я подменяте сутрин и вечер, или когато е привършила, тогава тя винаги ще е прясна и чиста.

куче водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вземете правилния вид купички за вашето куче

И преди сме споменавали, че е важно да инвестирате в правилните и подходящи за домашния ви любимец панички. Най-добрият избор са тези съдове, изработени от неръждаема стомана, тъй като са максимално безвредни, лесни за почистване, нечупливи и издръжливи. 

куче пие водаСнимка: iStock

Купите от неръждаема стомана „печелят“ точки пред керамичните и по-това, че при вторите съществува риск да се напукат. А малките, дори едва забележими пукнатини могат да се превърнат в благоприятна среда за размножаване на вредни бактерии.

Пластмасовите купи също са лоша идея, защото подобно на керамичните, могат да се превърнат в дом за микроби и вредни бактерии, сред които познатите ни E. coli, MRSA и салмонела. Макар да изглеждат красиво, стъклените купи са лесно чупливи и могат да наранят домашния ви любимец. 

За това – нашият съвет е да се спрете на купички от неръждаема стомаха с гумено дъно (за да не се хлъзгат по пода). 

Колко често трябва да почиствате купичките за храна и вода на вашето куче?

Дори и да сте заложили на най-добрите панички, неръждаемата стомана също има нужда от редовно почистване, за да се предотврати развитието на бактерии и да не се натрупва мръсотия. 

куче пие водаСнимка: iStock

Когато миете купата за храна на кучето си, използвайте гореща вода и сапун. Препоръчва се да го правите поне два-три пъти седмично. Можете да я поставите и в съдомиялна машина, а ако я почиствате в мивка – най-добре е да го правите отделно от чиниите, които самите вие ползвате. Същото се отнася и за паничката за вода. 

Заедно с миенето на купичките, почистете и зоната, около която те стоят. Дезинфекцирайте и подложката, върху която стоят. По този начин действително ще намалите шансовете за развитие на бактерии. 

Ако забележите, че някоя от купичките на вашето куче има драскотина или пукнатина – изхвърлете я и купете нова.

Давайте на кучето си достатъчно вода

Въпреки че е важно да разполагате с правилния вид купички и да ги поддържате чисти, необходимо е да сте сигурни, че давате на домашния си любимец достатъчно количество чиста вода всеки ден. 

Според Американския киноложки клуб,

 кучетата се нуждаят от около 30 мл вода на килограм телесно тегло на ден. Ако вашият домашен любимец е активен – количеството живителна течност става повече. 

Ако забележите, че кучето ви пие повече вода от обикновено и това не се случва след разходка или ядене, може да се касае за медицински проблем. Според Hill's Pet паразити, бъбречно или чернодробно заболяване, дехидратация, треска или инфекция могат да причинят прекомерна жажда у косматия ви приятел. В такъв случай – винаги е добре да се обадите на ветеринарния си лекар, вместо да се опитвате сами да диагностицирате проблема.

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Виж още