Как да научим кучето си да спре да лае по команда

куче дресура Снимка: iStock

„Тихата команда" е един от най-добрите трикове, на които можете да научите домашния си любимец, при това – отрано. Ако някога сте имали домашно работно обаждане, провалено от непрестанен лай или ви се е налагало да се справяте с гневните погледи на съседите в квартала ви, поради среднощния вой на питомеца ви, определено ще оцените команда като тази!

Бързаме да уточним – дори и домашният ви любимец да усвои командата „Тихо!“, това няма как да ви гарантира, че ще мълчи през цялото време (все пак кучетата са си кучета!), тя може да ви помогне да накарате животното да замълчи поне за момент, когато наистина има значение. 

куче дресураСнимка: iStock

Основите на тихата команда

Когато я разбиете, командата „Тихо!“ всъщност е много основна техника за дресура. Тя включва три лесни стъпки:

Dogsandcats.bg
  • Изчакайте кучето ви да започне да лае

Някои дресьори избират да тренират кучетата на командата „Лай!“, преди да пристъпят към „Тихо!“ и вие можете да последвате техния пример. Или вариант е да изчакате домашния си любимец да започне да лае естествено, когато се сблъска с някой от обичайните тригери, които отключват джафкането като звънеца на вратата.

Когато кучето започне да лае, бъдете готови да възнаградите кратките моменти на мълчание. Най-добре е това да стане в рамките на секунди, след като животното спре да лае, дори и да е само, за да си поеме дъх. 

Отначало може да се почувствате така, сякаш награждавате кучето си за лаенето му. И вярно, може да отнеме няколко опита и грешки, докато не уцелите точния момент. Но ако успеете да възнаградите питомеца си точно когато спре да лае, той ще осъзнае, че: „Когато продължавам да лая, не получавам награда. Но ако спра – моят човек ще ми даде лакомство!“.

куче дресураСнимка: iStock

Докато давате наградата на кучето си, не забравяйте да я съчетаете с команда като „Тихо!“, „Достатъчно!“ или „Спри!“. Сигнал с ръка също ще бъде чудесен вариант, тъй като домашният ви любимец може и да не ви чуе съвсем ясно поради звука от собствения си лай.

  • Постепенно удължете моментите на мълчание

След като кучето ви разбере основните на тихата команда, можете да започнете да я тренирате, като целта ви е да го накарате да мълчи за няколко секунди по-дълго всеки път. Отново, подгответе се, че това ще отнеме известно време и ще трябват доста повторения. Започнете, като възнаградите кучето си и кажете командата веднага щом замълчи. Следващият път, когато млъкне, кажете командата, а след това изчакайте няколко секунди, за да му дадете наградата. Идеята е да изчакате известно време, преди да наградите питомеца си за мълчанието му.

куче дресураСнимка: iStock

Ако кучето ви отново започне да лае, преди да сте готови да му дадете наградата, върнете се няколко крачки назад и започнете с по-кратки стъпки.

Едно от огромните предимства на удължаването на времето, през което кучето ви не лае, следвайки вашата команда е, че ще му даде момент да се отпусне. А често това е точно това, от което четириногите се нуждаят, за да останат спокойни, докато домашният любимец на съседа минава покрай къщата или телефонът спре да звъни, например.

Как да си гарантираме, че тихата команда ще работи всеки път

Колкото и полезна да е командата за тишина, как можем да сме сигурни, че кучето ни разбира и ще реагира бързо всеки път, когато искате да я използвате? Ето няколко тайни (или не дотам изненадващи трикове) в дресурата, които да приложите:

  • Използвайте любимите му лакомства

Една от трудностите при тренирането на командата „Тихо!“ е да привлечете вниманието на кучето ви на първо място. В неговото раздразнено състояние може да му бъде трудно да се концентрира върху вас и като цяло – върху случващото се наоколо. Ето защо е важно да разчитате на любимите му лакомства, докато тренирате този трик.

куче дресураСнимка: iStock

  • Бъдете постоянни

Целта е кучето ви да практикува толкова пъти тихата команда, че това да се превърне за него във втора природа – като самия лай! Така че, дори ако смятате, че домашният ви любимец е схванал идеята, не забравяйте да продължите да тренирате при всяка възможност. Допълнителните усилия наистина имат значение.

  • Отстранете тригера ако е необходимо

Понякога това, което кара кучето ви да лае, може да е толкова вълнуващо или страшно, че да не успеете да улучите тези кратки моменти на тишина, за да го възнаградите. 

куче дресураСнимка: iStock

Ако случаят е такъв, спокойно изведете кучето си в стая, където то не може да ви види или чуе това, което го дразни. Когато е спокойно, наградете го.

Други начини да обуздаете лая на кучето си

Както споменахме по-горе, тихата команда няма да направи така, че навикът на кучето ви да лае да изчезне завинаги и напълно. Но има някои начини, чрез които да контролирате джафкането му: 

  • Уверете се, че получава достатъчно упражнения

Добре измореното куче обикновено е по-спокойно, а това може да подобри емоционалното му състояние, регулация и да намали реактивността му. Така че – изведете питомеца си на разходка преди онлайн срещата си, за да предотвратите прекъсвания.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Увеличете умствената стимулация

Някои кучета лаят, защото им е скучно или смятат, че трябва да получат повече внимание. Може да установите, че ежедневните тренировки, интерактивните игри и пъзели са чудесен начин да поддържате питомеца си щастлив. Допълнителният бонус е, че това е допълнителна възможност да заздравите връзката с кучето си.

  • Работете върху социализацията

Ако кучето ви лае, защото е прекалено развълнувано при вида на други четириноги, птици, хора или нещо друго, това е знак, че може би се нуждае от допълнителна социализация или  десенсибилизация.

куче дресураСнимка: iStock

Колкото повече време отделя, за да опознае света (и да получи награди за това, че не лае, когато му се каже), толкова по-малка е вероятността да бъде свръхстимулирано.

  • Опитайте се да избягвате неволното възнаграждаващо лаене

Когато кучето ви лае, за да побързате и да го изведете на разходка, може да бъде трудно да не се поддадете на това, което животното иска. Логично е – просто искате лая да спре, нали? Но ако действително имате желание да научите питомеца си, че лаенето не е ефективен начин да получи това, което иска, трябва да се възползвате от възможността да спрете това, което правите. И да продължите едва, когато то се успокои. Или с други думи – импровизирана тренировка по всяко време. 

куче разходкаСнимка: iStock

В заключение, независимо дали имате у дома виеща хрътка или сравнително тих териер, да го научите как да мълчи при команда е ценно умение. Не пропускайте да опитате!

Вижте още:

5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

 

Виж още