5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

бостън териер Снимка: iStock

М алките кучета могат да бъдат перфектни домашни любимци – в това спор няма! За много семейства четириногите, които не изискват много място и обичат да дремват кротко в скута на стопаните си са чудесен избор, особено ако не разполагате с къща с двор, а с ограниченото пространство на апартамент в града.

Вижте още: 10 най-добри породи кучета-пазачи

Но може ли едно по-малко куче да бъде и добър пазач? Разбира се, че може!

Съществува дори една английска шега по темата, която гласи, че известен крадец веднъж споделил, че: Няма значение какъв е размерът на кучето, стига да лае силно.

Dogsandcats.bg

Е, ние не бихме искали да изпадаме в крайности, но е факт, че ако едно животно е достатъчно шумно, то стопанинът на къщата ще бъде предупреден за всичко подозрително. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме кои са петте най-будни малки породи кучета-пазачи. Тези четириноги често не съзнават размерите си и приемат много сериозно мисията да защитават дома и имуществото ви от натрапници. Дори и понякога това да изглежда леко комично. 

Има причина тези дребосъци да са номер едно в списъка ни. И не е защото са страхотни с деца, всъщност – те никак не са подходящи за семейства с малчугани. И не, защото са велики в дресурата – не са. 

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

Какво прави тези мънички смелчаци толкова интересни тогава? Лхаса са наистина добри кучета, които с радост ще седят до вас на дивана, кротко дремвайки си, докато вие релаксирате с книга в ръка. В момента, в който чуят звук, идващ от входната ви врата обаче, тези кученца се активизират и подобно на същинските Ротвайлери ще вардят дома ви – дори и ситуацията да не изисква подобна отдаденост. 

Въпреки „свирепата си личност“, тези кученца достигат само до около 6 кг. Въпреки това те съвсем не се ръководят от размера що се отнася до поведението си – Лхаса са с темперамента на малък вълк! Развъждани за първи път в Малайзия преди около 4000 години, тези чистокръвни смелчаци са родом от Тибет.

Сигурни сме, че будистките монаси биха се гордели – тези кучета определено си си вършат работата!

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

Има кучета, които лаят далеч повече от Бостъна, това е факт. Но ако имате у дома Йорки или Болонка, то добре знаете, че от цялото това джафкане с причина и без, в даден момент спирате да обръщате внимание на домашния си любимец. 

От друга страна, Бостънският териер лае предимно в случаите, когато трябва. И стопанинът му е наясно, че явно има нещо, към което следва да насочи вниманието си. Приятелски настроени и жизнерадостни по природа, тези четириноги имат силно защитна природа, а лаенето по непознати възприемат като част от работата си. 

бостън териерСнимка: iStock

Дружелюбно и предпочитано семейно куче, Мини шнауцерът заслужено попада в класацията ни за най-дребните кучета-пазачи. Те са готови да защитават стопаните и дома си със смелостта на Доберман ако се наложи, като са по-склонни да лаят, отколкото да хапят. А те обичат да са шумни и макар да не са големи (обикновено са по-малки от 7 кг), те са смели, решителни и поддават се лесно на дресура. 

мини шнауцерСнимка: iStock

Уеститата са добри в много неща (освен че са безкрайно сладки!), а лаенето и патрулирането на дома ви са съвсем нормални за него. Те не са толкова „свирепи“ като Лхаса, които са служили като кучета-пазачи от хиляди години. За сметка на това Уеститата са добри с деца, подходящи са за отглеждане в апартамент, не се скубят много и са подходящи за хора, които не обичат домашният им любимец да лае постоянно, а само, когато има повод. 

УестиСнимка: iStock

Мопсовете може би са далеч от представата на повечето хора за кучета-пазачи. Но до колко ожесточено ще защитават дома и имуществото ви зависи от собственика. Ако обръщате внимание на опитите на кучето да привлече внимание и да ви алармира за съмнителни според него шумове и звуци, то то ще се научи, че разчитате на него. И обратно – ако го спирате или игнорирате всеки път, когато лае, то постепенно ще спре да се опитва да защити домакинството ви.

мопсСнимка: iStock

 

Вижте още: 8 мита за определени породи кучета, които не са верни

 

Виж още