Как да научим кучето си на основни маниери по време на хранене

куче храна Снимка: iStock

В ашето куче краде ли храна от масата, докато не го гледате? А дали не скача върху вас или ви закача с лапа, докато похапвате нещо и спира да го прави едва тогава, когато споделите част с него? Подозираме, че и никога не сте сами в кухнята, нали?

куче хранаСнимка: iStock

Привлечени от вкусните миризми, много четириноги са истински експерти в просенето на храна. И няма как да не се възхитим на скоростта, с която – сякаш магически, се озовават до нас, когато тръгнем да отваряме хладилника, например. Въпреки че знаем, че кучетата са привлечени от вкусните миризми обаче, да научите питомеца си да не проси от масата или да не смята, че задължително трябва да споделите с него съдържанието на чинията си, са все страхотни умения! Особено ако искате да водите животното със себе си на ресторант или имате гости покрай празничния сезон. 

Подходи за положително подсилване – как да ги приложим?

Колкото и да обичаме да споделяме част от хапването с домашния ни любимец, може да е леко обезпокоително и дори дразнещо, ако кучето ви непрекъснато се опитва да дегустира проба от закуската или вечерята ви. За да се опитате да стопирате това поведение, важно е да подходите към него чрез метода за положително подсилване. Каква е идеята? 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

Целта е никога да не се карате или да наказвате животното, а вместо това да го поощрявате и възнаграждавате за поведението, което искате. Полезно би било и да създавате ситуации по време на хранене, в които четириногото да няма възможност да прилага методи за просия, които не ви допадат. 

Превенция и управление

Един от най-добрите и ефикасни начини да спрете домашния си любимец да проси, е да попречите на животното да се самонаграждава, като му дадете шанс да открадне нещо за хапване. Избягвайте да оставяте храна на места, където косматият ви другар може да ги достигне. За по-дребните четириноги това включва масички за кафе, а за по-едрите – кухненската маса и дори плота.

Помнете – ако животното не може да открадне нещо за хапване от тези места и да се почувства гордо от себе си (да се самонагради), постепенно ще загуби желание дори да опитва.

куче хранаСнимка: iStock

Внимавайте да не го насърчавате несъзнателно!

Нашите кучета ни наблюдават постоянно и се учат от начина, по който общуваме с тях. Това означава, че ако се случи случайно да насърчите домашния си любимец в нещо, то вие – съзнателно или не, затвърждаваме това поведение у него. 

Един от най-добрите начини да спрете питомеца си да проси от масата, е като никога не подсилвате това нежелано поведение. Ако моленето на животното ви смущава, най-лошото, което можете да направите, е да отстъпите пред молбите му и да му подадете нещо от чинията си, докато се храните. Без значение е дали ще седите на дивана или на кухненската маса. Ако домашният ви любимец никога не получава нищо от съдържанието на вечерята или закуската ви, той бързо ще разбере, че просто да стои и да ви гледа е скучно занимание. И ще отиде да се забавлява с играчките си или да подремне.

куче хранаСнимка: iStock

Създайте специално място за вашето куче

Ако четириногият ви спътник буквално не ви оставя на мира, докато се храните или винаги е заел очаквателна позиция в краката ви, то това поведение вероятно не действа особено добре на апетита ви. За това би било полезно да създадете пространство, където да „изпращате“ животното, когато дойде време да се храните. Това не само, че ще намали стреса, който може би изпитвате от просията му, но и ще направи вашето време за хапване по-малко стимулиращо за домашния ви любимец. Да държите кучето си далеч от масата е особено полезно и ако имате малки деца, които редовно изпускат храна (случайно или умишлено). 

куче хранаСнимка: iStock

Дръжте кучето си заето

Нашата храна мирише просто неустоимо и апетитно, така че е съвсем логично вашето куче да се интересува от нея. Независимо дали животното дебне под масата или зад вратата, полезно е да му дадете нещо, с което да ангажира вниманието си, докато се храните. Това може да е интерактивна играчка или лакомство за дъвчене, като идеята е да държите животното толкова заето, че дори да не си помисля да ви досажда. 

С течение на времето кучето ще започне да прави асоциацията, че времето ви за вечеря/закуска означава, че предстои нещо забавно и за него.

куче хранаСнимка: iStock

Бъдете постоянни

Ключът към успешното осъществяване на която и да е промяна, свързана с поведението на домашните ни любимци, е поставянето на семейни правила и тяхното последователно спазване от всички у дома.

Просенето от масата не прави изключение. В зависимост от динамиката на вашето домакинство, може и да нямате нищо против да имате верен помощник в кухнята, а понякога – дори да искате да споделите от закуската си, докато сте на дивана. В тези случаи – уверете се, че всичко се случва в ограничени количества, както и че храните, които споделяте, са безопасни за консумация от четириноги. 

куче хранаСнимка: iStock

Кучетата се радват на последователност и ясни очаквания. За това, постарайте се всички в семейството ви, включително децата и гостите, знаят правилата ви, свързани с времето за хранене. Ако дори само един човек храни животното от чинията си, докато друг не го прави, това изпраща смесен сигнал на четириногото и вероятно ще засили просещото поведение. 

Вижте още:

Как да накараме кучето да спре да моли за храна

Можем ли да даваме на кучето човешки снаксове

 

 

 

 

 

 

Виж още