Как да обучите кучето си да ви защитава

куче дресура Снимка: iStock

М ного собственици на домашни любимци често се питат: „На кучетата инстинктивно ли им идва да защитават стопаните си?“. Въз основа на много години (по-точно – на стотици) развъждане, някои четириноги са естествено по-склонни да ловуват, извличат и носят отстреляната плячка, да пазят и защитават. Далматинците, например, са били използвани от векове като спътници на превози, осигуряващи защита от крадци, пишат от пишат от Американския киноложки клуб.

Към днешна дата все още има много защитни породи кучета. Но дори и четириногият ви другар да не спада към тях, можете да го научите как да пази обект или човек. 

куче охранаСнимка: iStock

Защита срещу атака

Преди да започнете да учите кучето си да ви защитава, не забравяйте, че 

Dogsandcats.bg

целта ви е да накарате домашния си любимец да ви помага, е не да напада околните. 

Това означава животното да свикне да застава между вас и потенциалната заплаха, ръмжейки и вдъхвайки респект, вместо веднага да скача върху другото животно или човек. Всеки път, когато питомецът ви атакува – дори и да е в правото си, това може да доведе до нежелани инциденти. В допълнение, това може да засили агресивното поведение на кучето в дългосрочен план. 

куче дресураСнимка: iStock

В зависимост от степента на защита, която искате да постигнете, можете да тренирате домашния си любимец да напада само когато лаят не работи. 

Проучете породата

Отделете време и научете повече за поведенческите инстинкти на кучето ви във основа на неговата порода. Някои четириноги са естествено приятелски настроени, докато при други е точно обратното. Някои са спокойни и кротки около деца, докато други не. Направете едно бързо търсене в мрежата, като използвате породата на питомеца си заедно с думи като „защита“ и „пазач“, за да проверите дали кучето ви има черти, които отговарят на този профил.

Започнете с обучение за лай по команда

Хората и животните инстинктивно се страхуват повече от лаещо куче, отколкото от такова, което само гледа напрегнато или дори – ръмжи. Научете домашния си любимец да лае (да, има четириноги, на които това не им идва толкова естествено!). За целта, изберете команда за лаене, може да бъде дума или фраза. Кажете я, а след това самите вие излайте. 

куче дресураСнимка: iStock

Продължете да опитвате комбинацията, докато питомецът ви започне да лае. А щом го направи – задължително го похвалете, потупайте и почерпете. След няколко успешни опита, премахнете допълнителните поощрения – нека остане само командата. Практикувайте в продължение на няколко седмици, така че кучето ви да свикне.

Поведение при позициониране на потенциална опасност

За да ви защити, кучето ви трябва да застане между вас и потенциалната заплаха. След като е свикнал да лае по команда, можете да започнете да го учите да заема тази стратегическа позиция. Можете да практикувате с приятел, като в началото държите питомеца си на повод. 

куче човекСнимка: iStock

Постарайте се да сте максимално спокойни. Отправете команда за лай и отстъпете назад, като целта ви е кучето да се озове между вас и „нападателя“. След като питомеца ви разбере какво се случва (ще са необходими няколко пъти), дайте му команда за лай, а след това останете неподвижни, като посочите мястото, където искате кучето ви да застане. В началото то може да се колебае (важно е да сте търпеливи!), но щом се ориентира и застане между вас и потенциалната заплаха, прегърнете го силно и го похвалете. 

Като част от това обучение вашият „нападател“ трябва да се отдръпне или да започне да върви/да се отдалечава, след като кучето ви застане помежду ви. Може дори да излезе, а вие междувременно похвалете питомеца си – той е изплашил вашия нападател и го е прогонил, заслужава поощрение!

куче дресураСнимка: iStock

Използвайте положително подсилване

Винаги използвайте положително подсилващо обучение, а не отрицателни команди. Ако кучето ви тръгне в грешната посока, не казвайте „Не!“ или „Лошо куче!“. Просто моделирайте желаното поведение и наградете животното за правилните реакции. Въоръжете се с търпение и повтаряйте толкова пъти, колкото е необходимо, докато поведението стане автоматично и продължавайте да практикувате често. 

куче дресураСнимка: iStock

Тренирайте противоположния отговор

Има един фин момент, който е важно да избегнете. Необходимо е да се уверите, че кучето ви не свързва всички непознати само със заплахи. Питомецът ви трябва да ви защитава, но само, след като сте му отправили команда за това. Упражнявайте се да се разхождате и срещате непознати, докато коригирате питомеца си, ако започне да лае по велосипедисти, скейтбордисти или други животни. Използвайте положително подсилване, включително похвали, ласки и лакомства. 

Вижте още: 

Използват ли кучетата драскането по земята като вид комуникация?

10 неща, които можем да научим от кучетата

Виж още