Как да почистите зъбите на кучето си без миене

куче зъби почистване Снимка: iStock

М иенето на зъбите на кучето ви е най-ефективният начин за почистването им. Ако домашният ви любимец не е сред почитателите му обаче, а все пак искате да освежите дъха му и да премахнете плаката – имаме добра новина за вас! Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 начина как да почистите зъбите на четириногия си другар без миене. 

  • Кърпички за зъби

Много кучета се чувстват неудобно с чужд предмет в устата си. Това прави кърпичките за почистване на зъби добър и ефективен вариант. Те вървят с напръстник, което ги прави по-малко чужди и объркващи за четириногия ви другар. Можете да ги откриете в по-големите зоомагазини или да попитате ветеринарния си лекар за тях.

куче зъби почистванеСнимка: iStock

  • Кокалчета

Освен че са вкусни и здравословни, дъвченето на кокали е чудесен начин да подобрите здравето на зъбите на домашния си любимец. Когато куче гризе кост от истинско месо, плаката и зъбният камък се остъргват по време на дъвченето. Този 100% естествен процес е един от най-лесните начини за лесно почистване на зъбите на животното. Важно е костите да са сурови – никога не давайте на питомеца си варени кокали, защото могат да се разцепят, напукат и да причинят порязвания, запушвания и други проблеми. 

Dogsandcats.bg

куче зъбиСнимка: iStock

  • Хранителни добавки

Има различни добавки за кучета, създадени специално за омекотяване и премахване на плаката. Някои от тях използват морски водорасли за освежаване на дъха, други – определени ензими и други съставки за омекотяване и премахване на плаката. Повечето от добавките за почистване на кучешките зъби трябва да се дават на животното всеки ден. Те не изискват да поставяте ръцете си близо до или в устата на животното, което ги прави лесни за използване. 

  • Пръчици и лакомства за дъвчене

Подобно на костите, дъвчещите продукти, изработен от естествени материали като говежди сухожилия, сушена кожа и тн., са добър (и вкусен) начин за почистване на зъбите на домашните любимци без четкане. 

куче зъби почистванеСнимка: iStock

  • Спрейове и гелове

Друг начин за почистване на зъбите на кучето ви без четкане е да използвате орални спрейове и гелове. Те се прилагат директно в устата на животното, като след това трябва да ги разтриете около зъбите и венците му.

Подобно на кърпичките обаче, важно е да имате предвид, че геловете и спрейовете не са особено ефективни при премахването на плаката или зъбния камък. Съставките в тях обаче, помагат да се избегнат заболявания на венците и кариеси.

куче зъби почистванеСнимка: iStock

  • Кокосово масло

Ако има заболяване или проблем, който кокосовото масло да не може да реши, моля някой да ме уведоми. Сентенция, която е колкото забавно-саркастична, толкова и вярна.

Много стопани на четириноги използват кокосовото масло като паста за зъби, но можете да го приложите директно и като добавка към храната му. Докато кучето си хапва, това може да помогне за разграждането на плаката и зъбния камък по зъбите му. Освен това – подобрява дъха! Можете да използвате всяко обикновено, натурално кокосово масло. 

кокосово маслоСнимка: iStock

  • Играчки за дъвчене

Постоянното гризане и дъвчене помага за изтръгването на плаката и предпазва устата на кучето ви от натрупване на зъбен камък. Основният недостатък на играчките за дъвчене е, че ако домашният ви любимец има по-мощна захапка или е по-едър по размер… Е, ще кажем само, че ще се наложи да купувате нови по-често.

куче зъби почистванеСнимка: iStock

  • Дентални лакомства за свеж дъх

Повечето от денталните лакомства, които можете да откриете на пазара, са със специфична форма, ръбове и жлебове, които помагат за премахването на плаката и зъбния камък. Когато питомецът ви ги дъвче, зъбите му „потъват“ в тях, а всичко излишно пада. Освен това, все пак са лакомства – всички четириноги ги обичат!

куче лакомствоСнимка: iStock

  • Дентални играчки

Подобно на лакомствата за зъби, играчките са създадени специално за подпомагане на почистването на зъбите. И те, подобно на денталните лакомства, имат специални ръбове и жлебове, които са ефективни за подпомагане на изстъргването на плаката и зъбния камък.

Или иначе казано – мислете за тях като кучешки четки за зъби, но под формата на играчки. На теория звучи добре, но отзивите за ефективността на почистването на зъбите са смесени. Освен това, ако питомецът ви има мощна захапка, ще ги унищожи доста бързо!

куче зъбиСнимка: iStock

  • Здравословни плодове, зеленчуци и лакомства

Независимо дали става дума за моркови, диня или сладки картофи, зеленчуците могат да бъдат полезни за почистване на зъбите на кучето ви. И ще се изненадате колко добре действат срещу лошия дъх!

Колкото по-естествена е храната, която нашите домашни любимци ядат (същото се отнася и за нас), толкова по-здрави ще са зъбите им като цяло. Някои зеленчуци като морковите, например, могат да бъдат замразени, за да му бъде по-интересно на животното да ги дъвче. Да, може да не са съвсем ефективни за премахване на плаката, но все пак е по-добре от нищо!

куче морковиСнимка: iStock

Специалистите препоръчват да миете зъбите на кучето си поне 3-4 пъти седмично. Ако по една или друга причина няма как да направите това обаче, не забравяйте да приложите някоя от 10-те различни алтернативи за почистването им. Нещо винаги е по-добре от нищо!

Вижте още: 

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Работят ли наистина денталните лакомства

Виж още