Работят ли наистина денталните лакомства

куче лакомства Снимка: iStock

П оддържането на доброто здраве на зъбите на домашния ни любимец е отговорност на всеки стопанин на четириного. Макар нищо да не може да замести редовното им миене с подходяща паста или професионалното почистване от ветеринарен лекар, много стопани разчитат и на денталните стикове след хранене.  

Достатъчно е да въведете в някоя търсачка „почистване на зъби на куче“, за да се уверите в нарастващата популярност на този вид лакомства. Предназначени, за да предпазят зъбите на косматия ви другар от натрупване на плака и зъбен камък, според рекламите (ако, разбира се им вярвате), тези дента стикове са удобен и подходящ вариант за поддържане на добра дентална хигиена. Но дали действително работят? 

куче лакомстваСнимка: iStock

Какво представляват денталните лакомства? 

Това са допълнителни хранителни продукти за домашни любимци, които да предназначени да подобрят здравето на зъбите, венците и цялостната им орална хигиена. Според написаното на опаковката, те правят всичко – от освежаване на дъха до контролиране натрупване на зъбен камък, което ги прави предпочитани от много стопани на домашни любимци.  

Dogsandcats.bg

Според последни проучвания на ветеринарни лекари, цитирани от сайта WebMD, някои от денталните лакомства, които можете да откриете на пазара, могат действително да намалят плаката до 70%. Производителите на храни за кучета ги предлагат в различни опаковки, съобразени с големината на домашните любимци, с разнообразна форма и аромати. По-голямата част от тези продукти са подходящи за ежедневна консумация, за това можете спокойно да давате по едно лакомство на косматия си другар след хранене. Освен това, за разлика от различните бисквитки и кокалчета, са и по-ниско калорични.  

куче лакомстваСнимка: iStock

Защо кучетата ги харесват толкова много? 

Отговорът на този въпрос зависи от вашия домашен любимец, но е безопасно да обобщим, че като цяло повечето кучета (и котки), обичат да получават лакомства, дори и ако те са предназначени, за да подобрят денталната им хигиена.  

Специалистите от ASPCA обясняват, че дъвченето е естествено поведение за четириногите и те го правят за забавление, от скука, за облекчаване на тревожността, упражнение на челюстите. И да, инстинктивно - и за почистване на зъбите.  

куче лакомстваСнимка: iStock

Тъй като повечето дентални лакомства са направено от мек или гъвкав материал, усещането може да бъде успокояващо за домашните ни любимци, които търсят начини естествено да стимулират зъбите и венците си (нещо, за което и дъвченето на пръчка помага). А дадено от любимия им човек – лакомството се превръща в нещо специално! 

Действително ли работят денталните лакомства за кучета? 

Краткият отговор: да, до известна степен. Дъвченето на подобни лакомства действително може да окаже положително въздействие върху цялостното здраве на зъбите и венците на вашия домашен любимец. Особено ако не ги миете или почистване редовно по друг начин. Тъй като има четириноги, които не допускат устата им да се манипулира с четка или вода за уста, денталните лакомства са удобно решение при тези специфични случаи.  

Дъвчещата им текстура позволява на кучешките зъби да „потънат“ в тях, което води до остъргването и търкането на повърхността им. Именно така пада вредната плака, която съдържа бактерии, които могат да увредят зъбите на домашния ви любимец.  

куче лакомстваСнимка: iStock

Въпреки това – ветеринарните лекари са категорични, че за поддържане на оптималното здраве и дентална хигиена, миенето със специална четка и паста за кучета, както и (ако е необходимо) – годишно посещение за почистване при специалист, са необходими. 

Тъй като тези лакомства се предлагат в повечето супермаркети и зоомагазини, те технически не се считат за медицинско лечение. За това можете да ги използвате като допълнително помощно средство за поддържане зъбите на вашия домашен любимец чисти. 

Вижте още: 

5 начина да почистите естествено зъбите на кучето си

10 съвета за поддържане на зъбите на вашето куче здрави

Виж още