Как да поддържаме дома чист, когато имаме куче, което се лигави

куче лиги Снимка: iStock

В секи, който има у дома порода куче, склонна към лигавене, среща известни предизвикателства с това да поддържа дома си чист. И макар ние също да намираме за очарователни тези домашни любимци, ако отглеждате вкъщи животно, което оставя локви лиги навсякъде, където отиде, то неминуемо ще се наложи да прекарвате много време в чистене. Добрата новина е, че има някои хитрини, с които да спестите време и усилия! 

куче лигиСнимка: iStock

Ключът към поддържането на чист дом с домашен любимец, който се лигави порядъчно, се крие в разработването на редовна и последователна рутина за почистване. 

Породи с „мокра уста“

Повечето кучета се лигавят понякога, най-често, когато се хранят или докато се задъхват след продължителна разходка или в горещ летен ден. Някои породи като Пудел, например, се лигавят изключително малко, докато за други четириноги прекомерното лигавене се е превърнало в стандарт.  

Dogsandcats.bg

Понякога наричани с определението „кучета с мокра уста“, тези домашни любимци имат репутацията на най-лигавите (буквално!). В тази групичка попадат: Нюфаундленд, Санбернар, Булдог, Бернски зененхунд и Неаполитански мастиф. 

куче лигиСнимка: iStock

Количеството лиги, което едно куче ще отдели, зависи от отделното животно, но по-голямата част от четириногите, изброени по-горе, имат естествено големи челюсти, където се натрупва доста слюнка. Която в последствие капе по лицето и цялото тяло, а и около самото четириного. 

Ако имате такова куче у дома, ето няколко съвета как да се справите с бъркотията, която оставя след себе си.

Запасете се с лигавници и парцали

Един от най-лесните начини да почистите лигите на домашния си любимец е да предотвратите попадането им върху мебелите, стени и пода на дома ви. Много собственици на породи с мокра уста, имат няколко обособени „парцали за лиги“, които носят със себе си (или позиционират в определена стая), за да бършат нежно лигите от муцуната на питомеца си в момента, в който забележат, че има нужда. 

голямо кучеСнимка: iStock

Колкото по-често и своевременно забърсвате лигите на кучето си, толкова по-малко те ще „красят“ мебелите ви. 

Нагръдници и бандани за кучета

При кучета, които се лигават повече, е полезно да имате нещо, което да стои върху домашния ви любимец и (по възможност) да улавя по-голямата част от лигите, които той отделя. Това ще предотврати попадането на слуз върху дрехите, мебелите и пода. Особено полезно е за моментите, в които е вероятно и очаквано животното да се лигави (по време на хранене и игра, например). 

Не забравяйте да перете банданата или нагръдника на вашето куче в пералня и сушилня, за да ги поддържате чисти и сухи. 

Почиствайте дома си редовно

За да поддържате дома си чист, ако имате лигавещо се куче, важно е редовно да забърсвате лигите му от всички повърхности в него. Създаването на рутина, свързана с ежедневното забърсване на стени, подове, кухненски шкафове и шкафове за баня, ще помогне за постигане на по-цялостно усещане за ред. 

кучеСнимка: iStock

За да почистите добре лигите, използвайте влажна кърпа и/или препарат по ваш избор. Мокрите кърпички работят добре и за премахване на слюнките от различни повърхности като мебели, седалки за кола, обувки или чанти. Можете да покриете диваните (в случай, че кучето обича да дремва отгоре) с покривки, които се перат в пералня, като не забравяйте да почиствате редовно и одеялото/леглото на животното. 

И накрая... нека избършем подовете

Животът с куче, което се лигави, включва необходимостта от редовно почистване от лиги на всички повърхности в дома ви, включително пода. За целта - отделяйте време редовно, ако не всеки ден, то най-много през седмица. Това ще ви помогне да предотвратите натрупването и втвърдяването на лиги, а къщата ви ще изглежда по-добре и ще ухае на по-чисто. Не забравяйте да обърнете специално внимание на зоните с високо слюноотделяне на пода, като например близо до мястото, където кучето ви яде и пие. 

кучеСнимка: iStock

Кучета, които се лигавят прекомерно, могат да изискват малко повече грижи, свързани с поддържането на дома ви чист и свеж.

Парцали за лиги, лигавници и ежеседмично почистване на зоните, където животното прекарва най-много време – това са основните акценти, които е добре да имате предвид, когато се захващате с чистенето.

 

 

 

Виж още