Как да поддържаме дома си чист, щом имаме куче

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на куче знае, че поддържането на дома чист и подреден може да бъде доста трудна задача. Безкрайно обичаме четириногите ни приятели, но често отглеждането им ни кара да свикнем с неща като следи от кални кучешки лапи по пода, лакомства, скрити на различни места из къщата, лиги и вода около паничката и по кухненския под.

Сигурни сме, че

всеки собственик на домашен любимец е установил в даден момент (някои – още в самото начало, а повярвайте ни – колкото по-бързо, толкова по-добре!), че да живееш с куче и домът ти да е чист и подреден, изисква малко повече усилия. Ние бихме добавили – и изобретателност! 

Dogsandcats.bg

И тъй като, сигурни сме, никой не иска да посреща гости в миризлива, смущаваща бъркотия, наподобяваща някога просторния, светъл и ухаещ приятно хол – предлагаме ви няколко практични организационни навици, които ще ви бъдат в голяма помощ

Ето 10 елемента, които всеки стопанин на четириного следва да има на разположение и да използва редовно, за да почисти и поддържа дома си в ред.

  • Сода за хляб

Когато става въпрос за премахване на миризми, понякога „бабините рецепти“ са най-добрите начини. Содата за хляб е изпитано и винаги работещо решение, при което без да използвате токсични химикали, които да навредят на кучето ви, можете да върнете приятния и свеж аромат на дома си. 

Всичко, което трябва да направите, е да поръсите с нея местата, където кученцето ви се е изпуснало, за да туширате лошия мирис. Можете да разпръснете малко и там, където четириногото обича да ляга и да се търкаля, а след това – да минете с прахосмукачка за максимален почистващ ефект.

кучеСнимка: iStock

  • Покривки за мебели

Ако сте от хората, които не искат да забраняват на домашните си любимци да се качват по мебелите, но и не са почитатели на диван, покрит с кучешка козина и неприятни миризми – за вас има точното решение. Снабдете се с покривки, с които да покриете кушетката и креслото в дома си. 

Мебелните покривала ще защитят имуществото ви, като същевременно ще позволят на четириногия ви приятел да прекарва толкова време на любимия си диван, колкото иска. 

кучеСнимка: iStock

  • Ръчна прахосмукачка

Този малък, сравнително евтин уред е чудесен за бързо почистване на косми и други поразии, сътворени от домашните ни любимци като пръст и кал, остатъци от храна и тн. 

Ръчната прахосмукачка е лека и компактна, така че с нея можете да се фокусирате върху конкретни проблемни зони като стълби, дивани, легла, парапети и навсякъде другаде, където сметнете, че има нужда от бързо почистване.

  • Кошче за играчките на кучето ви

Ако домашният ви любимец има нарастваща колекция от играчки, вероятно те са разпръснати на различни места из дома ви. За това – практично би било да инвестирате в кошче, където да ги съхранявате, вместо да ги оставяте по пода, където можете без да искате да ги настъпите или да събират прах.

Кошовете за играчки за кучета се предлагат в различни модели и размери. Това е чудесен начин да организирате дома си, а ако не го използвате по предназначение – винаги може да ви влезе в употреба по друг начин в домакинството. 

кучеСнимка: iStock

  • Оцет

Почистването е оцет е друго класическо решение. Можете да го използвате като си направите домашно приготвен препарат – в бутилка със спрей накрая смесете равни части оцет и вода

С получената смес можете да почистите различни петна из дома си, като най-големият бонус е, че всичко е напълно безвредно за четириногия ви приятел, тъй като няма добавка на химия.

  • Ролки за мъх

Ролките за мъх са задължителни за всеки стопанин на домашен любимец. Добре е да се снабдите и с допълнителни пълнители, за това – погрижете се винаги да имате няколко в резерва. Особено практични през пролетта, когато кучето сменя козината си, тези ролки са евтини, но вършат чудесна работа за почистване на различни повърхности в дома. И дрехите ви, разбира се!

  • Закачалка за ключове и каишка

Идва време за разходка, кучето ви ентусиазирано ви подканя да излизате, а вие започвате трескаво да търсите ключовете си или повода на животното? Суетенето преди разходка, освен че ви отнема време, действа стресиращо както на вас, така и на домашния ви любимец. За да спестите тези няколко минути на ден, които отделяте, за да откриете вещите си, може би е време да инвестирате в закачалка или поставка, където да ги закачате щом се приберете вкъщи.

Закачалките за ключове, където можете да поставите и каишката на любимеца си, са практични и ще ви спестят време и нерви. 

  • Кофа за боклук с тежък капак

Естественото любопитство в даден момент ще отведе кучето ви до кошчето с боклук – дори и по начало да няма интерес. Миризмите, които се носят от там са просто неустоими за четириногите ни приятели, това говорят фактите. 

За да си спестите всички проблеми, които следват ако домашният ви любимец рови в кофата за боклук (миризмата, която ще се разнесе из цялата къща е най-малкото, повярвайте ни!), инвестирайте в добре затваряща се кофа, най-добре – автоматична, с тежък капак. Бонус е и ако имате възможност да я държите на място, до което кучето ви няма достъп (килер или балкон, например).

кучеСнимка: iStock

  • Качествена подложка за купи

Ако паничките за храна и вода на вашето куче нямат гума в долната си част, то те могат да се хлъзгат и движат, докато животното яде или пие. А това освен че е неудобно за самото животно, може да причини доста голяма бъркотия в периметъра, където са поставени.

За да избегнете разливането на вода или ваденето на храна от купичките – инвестирайте в качествена гумена постелка, която няма да се хлъзга. Доста по-лесно и бързо е да почистите нея, а не пода си, бъдете сигурни.

  • Добра прахосмукачка

Ръчната прахосмукачка е чудесна за по-малки количества прах и мръсотия, но ще ви е необходимо нещо по-голямо и солидно, за да се справите с килимите и подовете в дома си. 

кучеСнимка: iStock

Инвестицията в мощна прахосмукачка си заслужава, защото без нея няма как да поддържате дома си чист при наличието на домашен любимец – било то куче или котка. На пазара се предлага разнообразие от модели, като широка популярност набират вертикалните безкабелни уреди. Заложете на модел с различни четки и глави, за да достигате по-лесно до по-труднодостъпните места. 

Виж още