Как да помогнем на кучето да се изходи по-бързо

куче изхождане Снимка: iStock

А ко бързате, времето навън е лошо или по някаква друга причина сте ограничени с времето за разходка на домашния си любимец, то вероятно ви се иска да имаше начин да го накарате да свърши по-бързо нуждите си. Защото, парадоксално или не, но кучетата сякаш винаги усещат кога бързаме и отделят цялото време на света, за да решат къде да се изходят. Звучи ви познато? Далеч не сте единствени!

куче изхожданеСнимка: iStock

Обичайно, когато имате само няколко минути, за да изведете питомеца си, той сякаш става още по-бавен що се отнася до това да избере място, където да отиде до тоалетна.

Dogsandcats.bg

За щастие, има някои начини, чрез които можете да стимулирате животното да отиде по голяма нужда по-бързо. Тези техники работят и при уриниране. И макар да не са общовалидни, тъй като всяко куче е индивидуално и само за себе си, все пак нищо не ви пречи да опитате, нали?

  • Лек масаж

Някои собственици на кучета им правят лек масаж в областта на корема, преди да ги изведат на разходка. По този начин се стимулират мускулите и се подобрява кръвообращението. Подобно на човешките бебета с проблеми с излишните газове, лекият масаж на корема може да помогне за стимулиране работата на червата на вашия питомец. А това да предизвика по-бързо изхождане.

куче изхожданеСнимка: iStock

Можете да опитате този трик, ако сте в затруднено положение и действително се нуждаете кучето ви да побърза. 

  • Упражнения

Това може да ви изглежда като малко странен съвет, но понякога физическото натоварване и раздвижването могат да ускорят процеса по изхождане при кучетата. Как работи? Можете да изведете питомеца си по обичайния маршрут, като включите игри и малко по-енергични упражнения. Колкото по-активно е четириногото, толкова по-добре ще работят червата му.

Този метод работи при някои собственици на кучета, които споделят, че са забелязали връзка между динамиката на разходката и бързината на изхождане на животното.

куче изхожданеСнимка: iStock

  • График

Това може да не е най-бързото решение, но определено може да бъде полезно в дългосрочен план. Ако домашният ви любимец излиза на разходка по едно и също време всеки ден, той в крайна сметка ще се научи и ще адаптира своя „таймер за тоалетна“ да се включи в точното време. Като се замислите, така е и при хората – повечето от нас имат един и същ график, някои предпочитат да го правят сутрин, други – следобед. И тъй като няма как да накарате едно четириного да отиде по голяма нужда по команда, да поддържате установен график може да бъде вариант, който можете да опитате.

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Малко уединение

Точно както самите вие не бихте били много щастливи, ако някой стои до вас, докато вършите работите си, така и някои кучета може да имат нужда от малко уединение. Важно е да имате предвид, че четириногите всъщност не се интересуват от поверителността - напротив, те държат да ви виждат, често търсейки и зрителен контакт, но различните разсейвания могат да удължат целия процес.

Потърсете място, където кучето ви няма да се притеснява от други домашни любимци, хора, интересни миризми или странни звуци. Ако успеете да направите това, има голям шанс питомецът ви да се изходи по-бързо.

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Тоалетна по команда

Да научите кучето си да се изхожда по команда може да бъде много трудно, а понякога – дори невъзможно. Работата е там, че ще отнеме известно време, а резултати невинаги има. Въпреки това не пречи да опитате!

Всеки път, когато животното отива по голяма нужда, трябва да го похвалите, най-добре – с лакомство. Можете да въведете вокална команда по ваш избор. Важното е да запомните, че това е процес, който ще отнеме време, но в крайна сметка в даден момент домашният ви любимец ще започне да свързва командата с конкретното поведение, което се изисква от него. И с факта, че ще получи награда след това. Ако сте достатъчно търпеливи и последователни, да научите питомеца си да се изхожда по команда ще бъде един полезен трик, който ще ви остане за цял живот.

Вижте още:

Трябва ли да се тревожим, ако кучето ни уринира по-често?

Колко често кучето има нужда да отиде по голяма нужда

Виж още